BELIVUK IMAO KRIMINALNE VEZE U CG I U REPUBLICI SRPSKOJ Prljavi poslovi sa Zvicerom, radio sa biznismenima i političarima

Foto: Stefan Stojanović MONDO

Hapšenjem Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, javnost je bila obasuta informacijama i detaljima o krivičnim delima njegove ekipe, a nekoliko nedelja kasnije zapravo se ispostavilo da je Belivuk u Crnoj Gori, ali i Republici Srpskoj imao svoje ljude i time pokušavao da zavlada čitavim regionom. Sudeći prema dosadašnjim informacijama izgleda da mu je plan bio da preuzme prevlast u susednim državama, te tako koordinira kriminalnim radnjama.

Jedna informacija koja ovu tezu potkrepljuje, jeste činjenica da je u januaru mesecu ove godine prvi put nakon dužeg vremena saslušavan kada je stigao u Crnu Goru, gde je “bio u poseti” Radoju Zviceru (označen kao šef kavačkog klana) i njegovoj supruzi.

foto: detective-info.com.uaNaime, krajem januara Belivuk i njegova “desna ruka” Marko Miljković Mare avionom su otišli do Tivta gde ih je sačekao Zvicer i njegovo obezbeđenje. Nisu se krili, nisu tajno ušli u Crnu Goru, niti su se trudnili da prođu što neprimetnije. Naprotiv, vozili su se Zvicerovim blindiranim kolima, u pratnji obezbeđenja. Miljković, Belivuk i Zvicer u jednom trenutku privedeni u Crnoj Gori na informativni razgovor, a potom pušteni. Boravili su na primorju nekoliko dana, a onda su se Miljković i Belivuk avionom vratili u Beograd.

Otkriveno je da je u Tivtu planirana njihova likvidacija i pucači su uhapšeni, a njih dvojica su privedeni na informativni razgovor odmah po sletanju u Srbiju. Nekoliko dana kasnije “pali” su u velikoj policijskoj akciji protiv kriminalne organizacije koju su predvodili sa još 20 članova grupe.

Pročitajte još...  MUP odlaže primenu propisa o izduvnim gasovima zbog koje 100.000 vozila ne bi prošlo tehnički?

foto: Dado ĐilasBelivukova uloga u “kavačkom klanu” bila je distribucija droge po Srbiji, al i i obavljanje onih najprljavjih poslova. Velja Nevolja i njegova ekipa rešavali su, kako se sumnja, i mnoge likvidacije suparnika “kavačkog klana”. Sumnja se da upravo oni stoje iza nekoliko otmica u Beogradu, ali i likvidacija. 

Kriminalne veze i u Srpskoj

Sledeće otkriće koje bi potkrepilo činjenicu da je ekipa Belivuka pustila pipke širom regiona jeste informacija da su oni proširili svoje aktivnosti i sa druge strane Drine.

Kako je objasnio izvor iz bezbednosnih agencija već danima traje saradnja sa istražiocima iz Srbije i da su do sada brojne provere urađene na području BiH. Izvor uključen u kompletnu istragu pojasnio je da su tokom istrage istražni organi došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velje Nevolje vremenom sve više posla prebacivao i na teritoriju Republike Srpske.

Sistem delovanja bio je skoro identičan, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju veoma visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci iz MUP Republike Srpske.

foto: RTRS- Ono što je prvo zapalo za oko istražiocima, jesu česti boravci članova “kavačkog klana” u Republici Srpskoj. Regija Istočnog Sarajeva i Zvornika, označane su kao centar okupljanja i investicija ovih krimogenih osoba – pojasnio je izvor iz istrage.

Navodno su inspektori pratili tragove novca koji su ih doveli do informacija da su ovi kriminalci novac ulagali u zemlju na atraktivnim lokacijama u istočnom delu Republike Srpske. Tokom istrage isplivala su i određena imena funkcionera iz Republike Srpske, a koji su označeni kao ključni ljudi klana za ove prostore. Ovde se posebno ističu dva imena.

Pročitajte još...  DA LI STE NAVUČENI NA SVOJ IPHONE? Možete dobro da zaradite od toga

– Prvi je bizmismen iz Zvornika, vlasnik firme koja se bavi sa više različitih poslova, a u žižu javnosti je dolazio zbog učešća u kupovini državnih nekretnina. Kada je u pitanju politička logistika, prema informacijma do koje je došla istraga, pojavilo se ime visokorangiranog člana DEMOS iz istočnog dela Srpske, a koji je ujedno i direktor državne firme u tom delu – istakao je izvor.

Sumnja se da je novac koji je stečen kriminalnim radnjama ulagan u carstvo koje je pomenuti političar izgradio u Republici Srpskoj. Upravo zbog članstva u stranci, koja se nalazi u vladajućoj koaliciji, smatrali su da su zaštićeni i da se istraga neće širiti na njih.

foto: Shutterstock, Privatna ArhivaNešto nakon samog hapšenja Belivuka, uhapšen je i vođa vračarske kriminalne grupe, nikola Vušović zvani Džoni i to u Dominikanskoj Republici. Prema operativnim saznanjima Vušović je navodno bio zadužen za ozbiljnije likvidacije visokopozicioniranih protivnika ovog klana. Za Vušovićem je bila raspisana crvena poternica, a Srbija traži hitno izručenje jer postoji bojazan da bi mogao da pobegne iz imigracionog centra.

Prema operativnim saznanjima Vušović je bio zadužen za ozbiljnije likvidacije visokopozicioniranih protivnika ovog klana. Vušović, za koga se navodi da je njegova “vračarska grupa”, po hapšenju Belivuka, da preuzme i taj deo posla za “kavčane”, uhapšen je u Dominikanskoj Republici. Za njim je raspisana crvena poternica, a Srbija traži hitno izručenje jer postoji bojazan da bi mogao da pobegne iz imigracionog centra.

Pročitajte još...  Đilasovim saradnicima i najokoreliji kriminalci dobri samo ako su protiv vlasti!

(Kurir.rs)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x