Na stolu nove i oštrije mere, sve se zatvara za vikend? STRUKA TRAŽI LOKDAUN OD 7 DANA

BEOGRAD – Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 11 sati, saznaje Kurir.

Očekuje se da se na njoj donesu nove, strože mere za predstojeći vikend, s obzirom na to da se epidemijska situacija pogoršava. To je najavila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nastavak onlajn nastave za srednjoškolce, sve zatvoreno za vikend izuzev marketa, apoteka i pumpi, kraće radno vreme od ponedeljka i apsolutna zabrana koncerata? To je kompromisni predlog novog paketa protivepidemijskih mera za koji premijerka Ana Brnabić, kao predsednica Kriznog štaba, pokušava pred današnju sednicu da obezbedi podršku i medicinskog dela štaba, koji traži “lokdaun” od sedam dana, i predstavnika države koji se protive zatvaranju, pišu Novosti, Ono što je zasad jedino sigurno jeste da će mere biti pooštrene, što je potvrdila i premijerka Brnabić, a da li baš po ovom modelu, ili nešto izmenjenom, zavisi oko čega će članovi Kriznog štaba postići saglasnost.

Blage mere koje su na snazi, već duže nisu primerene pogoršanju epidemiološke situacije, a iz medicinskog dela Kriznog štaba upozoravaju da bi ona mogla da bude još teža, čak i da premaši katastrofalni scenario kakav smo videli u novembru i decembru, sa gotovo 8.000 inficiranih na dan, i do 59 preminulih u 24 sata.

U Srbiji je juče do 15 sati još 4.595 građana bilo pozitivno na 17.049 testiranih. To je, kažu epidemiolozi, visok broj. Zabrinjava, međutim, što raste broj smrtnih slučajeva, kojih je juče bilo 24 – tri više nego dan ranije. U bolnicama je 4.359 obolelih, od kojih 213 na respiratorima.

U Srbiji je dosad dato 1.792.912 doza vakcina protiv korone, a 647.019 osoba dobilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije. Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika. Po broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, naša zemlja je prva u Evropi, a kada je reč o broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, na šestom smo mestu.

Načelnica anestezije u KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Duška Ignjatović, kaže da se godinu dana od kada je ovaj KBC primio prve obolele od kovida, situacija nije mnogo promenila.

– Najbolji pokazatelj koliko je situacija trenutno ozbiljna pokazuje podatak da gotovo trećina hospitalizovanih zahteva lečenje u jedinicama intezivne nege – kaže dr Ignjatović.

– Trenutno je više od 250 pacijenata u bolnici, a oko 70 zahteva kiseoničku potporu.

Protokoli lečenja su se za ovih godinu dana menjali, mnogo toga se zna, međutim i dalje ima iznenađenja: – U roku od 48 sati dolazi do dramatičnog pogoršanja kliničke slika. Pričate sa pacijentom, gledate njegove parametre i znate da u roku od samo dva sata on može da bude u veoma lošem stanju – opisuje doktorka Ignjatović.

Gojković: Na Kriznom štabu o kaznama zbog koncerta

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je juče da će se na sednici Kriznog štaba razgovarati o tome ko će biti kažnjen zbog održavanja koncerta ”Crvene jabuke” u Beogradu i naglasila da propisane mere treba jednako da važe za sve.

”Na snimku se vidi da nisu svi nosili maske, da nema razmaka u publici…Premijerka je rekla da će biti izrečene određene kazne, videćemo kome sve”, rekla je Gojković za televiziju K1, navodeći da ne razume zašto je dozvoljeno da se u Kombank dvorani organizuje tako veliki koncert. Naglasila je da sva okupljanja treba oštro sankcionisati jer se tako, kako je rekla, spašavaju medicinski radnici i ljudski životi.

”Mere treba da važe za sve, ali izgleda da nije tako i Krizni štab to mora da preseče. Ne mogu da se pomirim sa tim da mogu da se održe koncerti u prepunim salama ili manifestacije sa velikim brojem ljudi na ulicama, a da se zabrani bioskopima da rade”, rekla je Gojković. Ministarka je kazala da bi, da nije političar, bila za zaključavanje u ovom trenutku da bi se situacija sa epidemijom smirila.

”Razgovaram sa mnogima koji nisu iz sveta politike koji predlažu da se zaključamo na određeno vreme. Međutim, postoji pravni problem, nećemo i ne možemo da uvedemo vanredno stanje, a zabrana potpunog kretanja bi to tražila”, pojasnila je Gojković.

Ona je kazala da je kultura postala žrtva korone ne samo u Srbiji, već u celom svetu, a da je za ministra kulture najveći izazov kako da, zajedno sa Kriznim štabom, omogući umetnicima da se bave svojim poslom i tokom epidemije.

(Kurir.rs)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x