Naslednik Velje Nevolje uhvaćen sa lažnim pasošem, dilovao drogu na veliko

Foto: RAS/Djordje Kojadinović, Zorana Jevtić

Nikola Vušović Džoni (30) iz Beograda, za koga se tvrdilo da će naslediti narko-poslove Veljka Belivuka (35), uhapšen je u Dominikanskoj Republici po crvenoj Interpolovoj poternici koju je raspisao MUP Srbije. 

Srpsko Ministarstvo pravde zatražilo je Vušovićevo hitno izručenje jer postoji bojazan da bi on posle hapšenja u Južnoj Americi mogao da pobegne.

U trenutku hapšenja, kako saznajemo, Vušović je kod sebe imao lažni španski pasoš, što potvrđuje spekulacije da se prethodno krio u Španiji.

foto: AP/Darko VojinovićNovi klan

Vušović je, inače, godinama u bekstvu i za to vreme se bavio trgovinom droge na veliko. Prema operativnim podacima, pre nego što se prebacio u Španiju, živeo je u Beču, gde je držao ilegalne laboratorije za uzgoj marihuane.

Grupa okupljena oko Vušovića godinama unazad ima dominantnu ulogu u poslovima sa drogom na beogradskoj opštini Vračar. Posle hapšenja Belivuka i njegovih saradnika 4. februara, Džonijeva banda se spremala da preuzme sve Veljine poslove u Srbiji. Belivuk je bio praktično šef ispostave crnogorskog “kavačkog klana” u Srbiji, a na njegovo mesto je trebalo da “uskoči” Vušović, jer je i ranije bio blizak “kavčanima” – objašnjava izvor.

Nedavno je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da postoji “novi klan koji želi da nasledi Belivuka”, ali je poručio i da će pripadnici te bande ubrzo završiti iza rešetaka.

– Izbrojani su im svima dani na slobodi, svima koji misle da nastave “slavna dela prethodnika”, da truju decu narkoticima i da likvidiraju suparnike na monstruozne načine – naglasio je tada šef države.

foto: Dado ĐilasNikola Vušović je stupce crne hronike počeo da puni još 2010. godine, kada je uhapšen zajedno sa vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, koji je likvidiran 13. oktobra 2016. u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Vušović i Stanković su 2010. godine “pali” zbog preprodaje droge i posedovanja oružja, a sumnjalo se da su učestvovali i u pokušajima ubistava.

Tokom kasnijih godina, Vušovićeva ekipa je potpala pod okrilje “kavačkog klana”, na čelu kojeg se nalazi Kotoranin Radoje Zvicer. Pošto je i Belivuk bio blizak sa vođom “kavčana”, on i Džoni su bili u korektnim odnosima i nisu dolazili u sukob.

Za Džonijevu ekipu govorilo se da je veoma brutalna, a sumnja se da su pre dve godine na Vračaru postavili eksploziv pod automobil Lazara Vukićevića, navijača Crvene zvezde, koji je tada pukom srećom preživeo. Međutim, Vukićević je nestao u oktobru prošle godine i sumnja se da ga je likvidirao Belivukov klan.

Visokopozicionirani član grupe sa Vračara je i Luka C, koji je, prema operativnim informacijama, zadužen za organizovanje međunarodnog šverca droge. Luka i Džoni su zajedno bili uhapšeni 2013. godine na aerodromu u Amsterdamu zbog pokušaja ubistva i bekstva iz zatvora.

Cijanid za Vukotića

Zanimljivo je i da su navodno pojedini pripadnici Vušovićeve ekipe učestvovali u pokušaju ubistva Jovana Vukotića, vođe “škaljarskog klana”, u decembru 2019. godine u Beogradu. Njihov plan je bio da Vukotiću, koji je u to vreme bio u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, podmetnu cijanid u hranu.

foto: Privatna ArhivaOni su, naime, prerušeni u policajce presreli Vukotićevu nevenčanu suprugu Dejanu Živković, koja je mužu nosila ručak u zatvor, i pod izgovorom da hoće da je provere, stavili su krišom otrov u hranu. Dejana je, međutim, posumnjala da nešto nije u redu, prijavila je sve stražarima i plan o trovanju Vukotića je osujećen.

(Kurir.rs)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x