Mađarska i Poljska presavile tabak i traže pravednu raspodelu sredstava Unije


Evropski sud je danas saopštio da su Mađarska i Poljska podnele tužbu u vezi sa mehanizmom u budžetu Evropske unije koji uslovljava finansijska sredstva od EU sa vladavinom zakona u zemljama članicama, prenosi MTI.

Agencija navodi da je mađarska ministarka pravde Judit Varga izjavila danas da mehanizam uslovljavanja EU ozbiljno narušava pravnu sigurnost.

„Kao što smo obećali prošle godine, zajedno sa Poljskom osporavamo pravilo o uslovljenosti pred Sudom Evropske unije“, rekla je ministarka, prenosi MTI.

Agencija navodi da paket budžeta i post-pandemijskog oporavka koji je odobren u decembru sadrži klauzulu koja uslovljava finansiranje sa vladavinoma zakona, kažnjavajući države članice koje zloupotrebljavaju novac EU.

Pročitajte još...  SENZACIJA! Nikola Grbić postao prvi srpski trener koji je osvojio Ligu šampiona! Pogledajte reakciju legendarnog odbojkaša VIDEO

U tom smislu Evropska komisija može preporučiti tužbu protiv države članice, a nakon toga Evropski savet tokom tri meseca odlučuje kako postupiti u vezi sa upravljanjem fondovima EU kada je došlo do zloupotrebe osnovnih vrednosti Unije,navodi MTI.

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x