Zajednica srpskih opština mora biti formirana i tu je KRAJ PRIČE

Priština ima ugovornu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a naknadna odluka ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, poručila je danas Evropska unija.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine, naglašava da se odluka Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine o ZSO često pogrešno tumači.

– Sud nikada nije rekao da se Zajednica/Asocijacija srpskih opština ne može formirati. Zato se od Kosova očekuje da poštuje obaveze preuzete tokom dijaloga – navodi se u saopštenju EU.

U Briselu ističu da je sporazum o ZSO postignut u “dobroj volji” uz pristanak i Beograda i Prištine i da taj dogovor nikada nije povučen.

– Kosovski parlament je ratifikovao Briselski sporazum iz 2013. godine i to dvotrećinskom većinom. Tim činom Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni sporazum – zaključuju u Briselu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je ranije da se očekuje da finalni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa reši sva otvorena pitanja između dve strane, uključujući i već postignuti dogovor o formiranju ZSO.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x