Teraju ljude da izbacuju pse i mačke na ulicu!

Foto: Instagram Printscreen/Moj_beo_grad

“Psi su naša veza s rajem”, napisao je čuveni književnik Milan Kundera, a nemoguće je izbrojati sve knjige, filmove, ali i priče iz stvarnog života o prijateljstvu, ljubavi i vernosti između čoveka i njegovog četvoronožnog ljubimca. Ipak, za sve to, očigledno, nisu čule vlasti grada Požarevca, gde se pre nekoliko dana saznalo da je na snagu stupila, po mišljenju većine građana, skandalozna odluka Skupštine grada koja stanovnicima ograničava broj kućnih ljubimaca koje mogu da drže u stanu.

Prema odluci objavljenoj u Službenom glasniku 19. februara, stanari Požarevca od sada mogu da imaju najviše jednog četvoronožnog ljubimca i podmladak do tri meseca, na vratima će morati da im piše “čuvaj se psa”, a ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na povocu.

Sagovornici Kurira smatraju da se ovim nanosi ne samo psihološka trauma vlasnicima već Požarevcu preti i to da na hiljade napuštenih pasa i mačaka luta ulicama grada.

Predstavnica udruženja Požarevačke šapice Dušica Đorđević Popović navela je za Kurir da su ljudi već počeli od očaja da izbacuju svoje ljubimce na ulicu.- Na kraju odluke postoji deo u kom se pominje prelazni period od šest meseci da se građani prilagode odlukama i da Grad obezbedi park za šetnju kućnih ljubimca. Požarevac ima državno prihvatilište sa kapacitetom od 150 životinja, ali bolje da ne pričam o uslovima tamo. Sprovođenje odluke će, navodno, kontrolisati komunalna policija – rekla je Đorđevićeva.

Prema rečima Sanje Radosavljević, volonterke u udruženju za zaštitu životinja Enimal reskju, Požarevac će se suočiti s velikim brojem pasa i mačaka na ulici, a nejasno je šta je gradske vlasti podstaklo na ovako neobičnu odluku. – Većina građana svoje kućne ljubimce smatra članovima porodice koje sada moraju da izbace na ulicu. To može da ostavi teške psihičke posledice na ljude, a zamislite tek decu koja su odrastala s nekim psom ili mačkom i sada moraju da ih se odreknu, i još treba da izaberu koja životinja će završiti na ulici ako ih imaju više. To su velike traume za ljude. Postoje neodgovorni vlasnici koji u stanovima drže mnogo životinja, time smetaju komšijama u zgradi i njih treba zakonski sankcionisati, ali većina građana je odgovorna i ne treba da ispašta zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca – rekla je Radosavljevićeva za Kurir.

Pročitajte još...  Nosio u rancu kilo eksploziva, hteo da raznese bivšeg policajca Boću!


Gradonačelnik Saša Pavlović

Ništa od toga, promenićemo odluku

Nakon burne reakcije javnosti, iz kabineta gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića saopšteno je da ova odluka još nije stupila na snagu, kao i da će biti promenjena. – Na skupštini Požarevca, održanoj 11. februara, doneta je odluka o držanju kućnih ljubimaca i egzotičnih životinja. Ovom odlukom je predviđen rok od šest meseci za usaglašavanje uslova i načina držanja životinja, kao i njihovog broja. Nakon negodovanja jednog dela javnosti na tačku koja se odnosi na broj ljubimaca po domaćinstvu, gradonačelnik Saša Pavlović je najavio da će se sporna tačka promeniti – saopštili su iz Pavlovićevog kabineta i dodali da su na tu temu već zakazane javne rasprave.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x