Zaplenjeno 2 tone marihuane, među uhapšenima i Srbi

Foto: printscreen španska policija

Španska policija sprovela je veliku akciju u gradu Valensija i okolini gde je zaplenjeno oko 2 tone marihuane koja je bila spremna za preprodaju. Policija je na 48 lokacija, na kojima su se nalazile laboratorije za veštački uzgoj marihuane, pronašla i oko 30.000 biljaka koje još nisu sazrele. Uhapšeno je 137 osoba, među kojima, kako Kurir saznaje, ima i srpskih državljana. 

Kako prenose lokalni mediji, ogroman proj ljudi uhapšen je u čak 60 policijskih operacija sprovedenih u poslednja četiri meseca protiv ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom i prodajom droge.

Španski istražitelji pronašli su čak 48 plantaža kanabisa širom provincije, a da situacija bude još neverovatnija, plantaže su bile smeštene u baštama luksuznih vila, industrijskih skladišta, magacina i privatnih kuća!

Jedinice za borbu protiv droge i organizovanog kriminala, kao i različitih lokalnih i okružnih policijskih stanica, omogućila je lociranje 48 plantaža u različitim delovima provincije Valensija.

Plantaže su se nalazile kako na otvorenom, tako i na zatvorenom. Korišćene su brvnare, na najudaljenijim mestima za sadnju marihuane. Među 60 policijskih operacija, istražitelji su primetili širenje upotrebe koliba za uzgoj marihuane, opremljenih velikim podrumima preuređenim u „fabrike“ marihuane.

Pored skoro 2.000 kilograma marihuane, policija je na ovim lokacijama pronašla i hašiš, kokain, MDMA, kao i vatreno oružja, gotovinu i brza vozila. Takođe je zaplenjen veliki broj uređaja koji se koriste za uzgajanje ove opojne supstance, kao što su lampe, ventilatori, usisavači klima uređaja, transformatori, đubriva ili sistemi za navodnjavanje..

Marihuanu uzgajali u luksuznim vilama

Od ukupne količine zaplenjene droge čak 6.200 biljaka marihuane i 70 kilograma osušenih pupoljaka zaplenjeno je u različitim luksuznim vilama smeštenim u provincijama Valensija i Kastelon.

Ova kriminalna organizacije uzgajala je i trgovale marihuanom u velikim razmerama.

Domišljati narko bosovi za “sigurne fabrike marihuane” namerno su birali luskuzne vile i za njih plaćali ogromne mesečne zakupnine kako ne bi izazivali sumnju, ali i da bi imali veću sigurnost i zaštićenost od tuđih pogleda.

U jednoj od vila plantaža je bila toliko dobro sakrivena da se u nju ulazilo iza nameštaja u dnevnoj sobi. Tu se nalazio otvor kroz koji se spuštao u deo vile ispod zemlje a u kojoj se krila fabrika marihuane.

olicajci su, da bi očistili plantažu, morali da izbuše rupu kroz zid na dnu kuće.

Agenti su locirali još jednu vilu koja je, iako se nalazila u izolovanom delu grada, imala velike mere bezbednosti, kamere za video nadzor ili 24-časovno obezbeđenje i koja je zbog usvojenih mera bezbednosti bila veoma složena, što je otežavalo nadzor u svakom trenutku.

Jedna od koliba je takođe imala jake mere obezbeđenja i upravo to je policiji odalo šta se u njoj krije. Jedna od lokacija na kojoj se proizvodila droga bila je u blizini jaslica i dve škole u ulici u kojoj je konstantno bio veliki promet ljudi.

U različitim operacijama koje su sprovedene, istraživači su primetili veliku podelu proizvodnje ove opojne supstance, locirajući se iz područja sa početnim biljkama u periodu klijanja i do jednog metra devedeset centimetara, kao i kod ostalih u fazi vegetativnog rasta sa veliki broj pupoljaka od cvetova. Na taj način je zagarantovana trajna žetva za naknadnu prodaju na tržištu.Grupe su imale sofisticiranu opremu za obavljanje „uzgoja“ marihuane u zatvorenom. Svi objekti su imali sofisticiranu opremu za “kultivaciju” marihuane u zatvorenom, instalirajući transformatore i sisteme osvetljenja koji su na taj način favorizovali rast biljaka i tako uspeli da održe odgovarajuću temperaturu kako bi se postigao veći prinos.

Kurir.rs/Blic

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x