Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

Dve moćne limuzine plaćene 1,2 miliona evra, ali se neki podaci još kriju!

Foto: EPA/Boris Pejović, youtube

To se vidi iz faktura koje je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dobio Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će dva majbaha u državnom vlasništvu biti prodata, a da će novac biti uplaćena u budžet države. Jedan od majbaha koristi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a drugi je, dok je bio premijer, koristio aktuelni poslanik DPS-a Duško Marković.

Za jedan od dva majbaha, prema dokumentaciji do koje je MANS došao, profaktura je ANB-u izdata krajem novembra 2017.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Radi se o vozilu proizvedenom 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sedišta.

Pročitajte još...  UDES KOD KRALJEVA: Sudarila se dva teretna i jedno putničko vozilo, ima povređenih!

U profakturi se precizira i boja – obsidijan crna metalik, a cijena bez PDV je 543.968,07 evra. Ukupna cena vozila sa uračunatim PDV je 647.322 evra.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dve rate i to polovina ukupne cene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija je Državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtev za isplatu ukupne cene – 647.322 evra.

Podaci o trgovini dva majbaha bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do sada nisu bili poznati detalji trgovine.

ANB je, međutim, odbila da dostavi MANS-u dokumentaciju koja se odnosi na drugu isplatu iz Državnog trezora sa kraja 2017, a koja se takođe odnose na plaćanje “sredstava transporta”.

Pročitajte još...  DOBRO SMO PROŠLE, NISMO PRETVORENE U ĆEVAPE! Jeziva ispovest koleginice Veljinog koljača Srđana Lalića

Radi se o zahtevu za isplate 514.408 evra iz decembra 2017.

MANS je tražio kopije zahteva za plaćanje i faktura na osnovu kojih je od trezora tražena ova isplata.

“U daljem toku postupka, ANB je utvrdila da nije u posedu traženih dokumenata, te da su u pitanju podaci sadržani u dokumentaciji koja nastaje primjenom člana 48 Zakona o ANB… Navedena dokumentacija je označena stepenom tajnosti ‘interno’, rešenjem 250/15-10-12231/2 od 8. 12. 2015. S obzirom na to da je tražen pristup dokumentima, označenim stepenom tajnosti, te da je članom 1 stav 2 tačka 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisano da se odredbe navedenog zakona, između ostalog, ne primjenjuju na informacije za koje postoji obaveza čuvanja tajne, u skladu sa zakonom koji uređuje oblast tajnih podataka, shodno članu 116 Zakona o upravnom postupku, slobodan pristup traženim informacijama se odbija”, stoji u rešenju dostavljenom MANS-u, koje potpisuje vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić.

Pročitajte još...  Vođa srpskog podzemlja izrešetan PRED KAMERAMA zbog 20 kilograma kokaina

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac je najavio da će se ta organizacija svakako žaliti na odluku v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića da onemogući pristup informaciji o isplatama iz državnog budžeta.

“Jer se radi o podatku o tome kako je trošen novac građana, što nikako ne bi smelo da bude tajna. Iako je za jedno vozilo ANB dostavilo kompletnu dokumentaciju, za drugo smo dobili odgovor da je dokumentacija za njega označena stepenom tajnosti ‘interno’. Zanimljivo je da odluka o stavljanju oznake tajnosti datira iz decembra 2015. godine, a odnosi se nabavku vozila u decembru 2017. godine”, kazao je Milovac za “Vijesti”.

Prema njegovim rečima, obe isplate su realizovane iz budžeta ANB-a, sa budžetske stavke “sredstva transporta”, ali je ta Agencija za jednu isplatu odlučila da skine oznaku tajnosti, dok se za drugu povinovala rješenju prethodne uprave iz 2015. godine i odbio pristup informacijama.

Pročitajte još...  Likvidirao ga usred restorana, ubica će robijati 13 godina (VIDEO 18+)

“Kada su u pitanju iznosi koje je ova institucija izdvojila za kupovinu vozila najviših državnih funkcionera, faktura do koje je došao MANS ostaje kao svedočenje jednog apsolutno bahatog odnosa prema novcu građana. Ono što i dalje ostaje kao neodgovoreno pitanje je ko je napravio procenu da je ova kupovina bila neophodna i opravdana i da li smo zaista morali da damo preko milion evra za dva službena vozila”, poručio je Milovac.

Vlada je nedavno usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje dva vozila mercedes majbah koji su u državnom vlasništvu.

Kurir.rs/Vijesti.me

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x