NAJNOVIJE
margin-top: 36px;

STIGLA RADOSNA VEST! Tokom zime na srpskom nebu izbrojano 13 mladih orlova krstaša DOLETELI ČAK DO BEOGRADA

Kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb, orlovi krstaši, zabeleženi su tokom januara i februara na više lokacija u Srbiji!

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je to dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u zemlji.

Orao krstaš doveden je na ivicu opstanka u Srbiji toliko da nam je 2016. godine preostao svega jedan gnezdeći par.

Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

– Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni daju nam novi podaci sa terena – kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prilikom međunarodnog popisa orlova tokom zime, prema njegovim rečima, osim dobro poznatih gnezdećih parova zabeleženo je i sedam mladih krstaša dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

Pročitajte još...  Detalji nesreće kod Vladičinog Hana, gde je otac autom udario sina (8)

Ornitolozi su razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još četiri mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare.

Dve mlade ptice su pri tome viđene u okolini Beograda krajem februara.

– Iako je porast broja dobar znak stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi kroz trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite doći i do porasta brojnosti naših krstaša – objasnio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima. Takođe, pojava novih trendova neregulisane vandrumske vožnje motornih vozila u okviru zaštićenih područja sve je učestalija.

Orlovi krstaši izuzetno su osetljivi na uznemiravanje – pre svega od strane ljudi. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, mogu da dovedu do uginuća mladunaca i da nateraju ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Pročitajte još...  Dimitrije devojci upao u sobu usred noći, sad će da robija 5 godina

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.

(Kurir.rs/RTS)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x