Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Jokse su se plašili kao samog ĐAVOLA, za sve je bio strah i trepet!

Po Italiji, Nemačkoj, Holandiji krali su mnogi, od kojih je jedan od najpoznatiih bio Rade Ćaldović Ćenta, ali i Đuro Radonjić Grof koji je iza rešetaka evropskih zatvora proveo dosta vremena. Imena naših opasnih momaka koji su “operisali” po Evropi sa godinama postajao je sve duži.

Međutim, na krajnjem severu Starog kontinenta, u Švedskoj, glavnu reč u podzemlju imao je Dragan Joksović Jokso. Rođen je u Pljevljima 1956. nakon čega se cela porodica seli za Podgoricu. Jokso je bio veoma krupan momak, visok dva metra i težak preko 120 kilograma, i veoma brzo je, uz Laza Delevića, koji je važio za najjačeg momka u Crnoj Gori, postao junak uličnih tuča.

Pročitajte još...  Bečlija srpskog porekla divljao 231,7 km na sat kod Šida, 112 više od dozvoljenog?!

U komunističkoj Jugoslaviji, vojska nije bila institucija sa kojom se trebalo šaliti. Ponajmanje mlatiti ljude koji su na zavidinim pozicijama u njoj. A upravo to dogodilo se Joksu.

U jednoj od mnogobrojnih tuča, Jokso je prebio visokorangiranog vojnog činovnika. Ova tuča u mnogome mu je promenila život, upravo zbog nje postao je najbolji prijatelj sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, ali je isto tako bio prinuđen da napusti Crnu Goru. Život je nastavio je u Švedskoj.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Pre Joksovog dolaska u Švedsku 1979. godine, podzemlje ove skandinavske zemlje kontrolisali su Hrvati. Ipak, oni ubrzo ostaju bez poslova a Jokso postaje nekrunisani kralj švedskog podzemlja. Nije tajna da je Arkan, koji je tih godina bio veoma kriminalno aktivan po celoj Evropi, sa Joksom razvio posao kojim su švercovali cigarete i alkohol u švedsku. U jednom intervjuu, sam Arkan je to demantovao naglašavajući da su obojica “sportisti” koji ne vole niti alkohol niti cigarete. Inspektor Interpola Kenet Viman svojevremeno je pratio Joksa čitavih dvanaest godina.

Pročitajte još...  Luksuzna nekretnina poseduje 12 soba, 24 kupatila i 80 PARKING MESTA! FOTO

“Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao. Svi su ga se plašili kao samog đavola”, pričao je Viman švedskim tabloidima.

foto: PrintscreenBio je osuđen samo jednom, kad je uhapšen s kokainom u džepu. U zatvoru je proveo dva meseca, i to je čitav zatvorski staž ovog čoveka, koji je važio za kralja podzemlja u Švedskoj. Tokom života, radio je obezbeđenje mnogim poznatim ličnostima u Švedskoj, držao je nekolicinu kafića po Stokholmu kao i trke konja.

Dragan Joksović Jokso jednom prilikom pružio je pomoć švedskim bezbednosim službama nakon što je kidnapovana princeza ove zemlje. Joksa je tada lično pozvao kralj Gustav sa molbom da mu pomogne ne bi li je pronašao. Jokso je, zahvaljujući vezama koje je imao u podzemlju, uspeo da pronađe princezu i vrati je kralju “bez ijedne ogrebotine”.

Pročitajte još...  Tri učesnice nisu smele da urade OVO, sad svi čekaju KAZNU! (FOTO)

Taj momenat učinio je prekretnicu u njegovom životu u Švedskoj. Počeo je da osvanjuje na naslovnicama časopisa, zvali su ga Veliki Jokso ili Jokso Div. Vrhunac je bio kada se pojavio u spotu za švedsku pesmu Evrovizije 1986. a upravo su Šveđani o njemu snimili dokumentarni film “Priča o Joksu”.

Smrtonosni hici Joksa su stigli 4. februara 1998. godine dok je čekao u redu da uplati opkladu. Na njega je pucao dvadesetogodišnji narkoman, Finac Jan Raninen koji se odmah nakon ubistva predao policiji, a kasnije je osuđen na doživotnu robiju.

Arkan, koji je bio Joksov najbolji prijatelj, navodno je rekao švedskim vlastima da će se, ukoliko ne rasvetle slučaj ubistva njegovog prijatelja, osvetiti ubijanjem švedskih vojnika u sastavu Sfora u Bosni i Hercegovini. Na terenu, u Bosni, navodno su odmah posle toga pojačane mere bezbednosti.

Pročitajte još...  ZASADI DRVO! ODRŽIVOST: Zeleni gradovi budućnosti

Isto tako, kruži priča koju se prenosili i zapadnoevropski mediji, da je Arkan poslao svoje ljude u Švedsku ne bi li se osvetio za ubistvo Joksa. Tokom Joksove sahrane, Željko Ražnatović Arkan je zaplakao, a mediji neretko govore da je to jedini trenutak kada je pustio suzu. Jokso je imao 42 godine kada je ubijen.

Kurir.rs

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x