Kvadrat u ovim delovima Beograda plaća se i po 1.500 evra, a stanovi idu kao alva! (CENOVNIK)

BEOGRAD – Rekordna tražnja za stanovima u Srbiji najpre se može uočiti u Beogradu. Osim što takva tražnja ubrzava gradnju i podiže cene kvadrata u centru prestonice, sve popularnije postaju i opštine u kojima je do nedavno bio zanemarljiv broj onih koji su ih razmatrali kao mesta za život.

Tako i u perifernim mestima Beograda, osim ubrzane izgradnje stambenog i poslovnog prostora, usled velike tražnje, skaču i cene nekretnina, te praktično mogu da pariraju onima u centralnim delovima grada, piše list.

Ovo su neke od beogradskih opština u kojima je u poslednje vreme najviše skočila cena nekretnina:

foto: AP/IlustracijaMirijevo

Jedna lokacija koja je u poslednje vreme postaje dosta popularna i dobija na značaju jeste Mirijevo, koje pripada opštini Zvezdara. Prema podacima sajta Nekretnine, u ovoj opštini prosečna cena kvadrata (u koju spada i starogradnja i novogradnja) u poslednjih mesec dana porasla je 2,09 odsto i trenutno se kvadrat kreće oko 1.175 evra u proseku. Mirijevo se nalazi na svega pet kilometara udaljenosti od centra prestonice i veoma je dobro povezano saobraćajem. Sastoji se iz dva dela: Novo Mirijevo i Staro Mirijevo.

Iako je ranije bilo prepoznatljivo po porodičnim kućama, u poslednjih 20 godina u Mirijevu se grade kompleksi stambenih zgrada. I danas je takav trend veoma zastupljen, pa gotovo nekoliko puta godišnje može da se uoči neka nova stambena zgrada.

Altina

Jedno od najmlađih beogradskih naselja je Altina, a iako je sada već veoma urbana sredina, svakodnevno dobija nove moderne stambene i poslovne komplekse. Nalazi se nadomak Zemuna Reč “Altina” u prevodu znači “zlatan turski novac”, a da je zlatna i da i te kako ima veze sa novcem govore i sve više cene stanova u ovoj oblasti. Iako se urbanistički posmatrano, naselje i dalje uređuje, cene kvadrata konstantno rastu. Cena kvadrata u novogradnji se kreće između 1.100 i 1.300 evra u ovom mestu. Tako je, recimo, dvosoban stan u centru Altine, od 47 kvadrata, moguće platiti oko 51.700 evra. Starogradnja je malo jeftinija, pa je cena kvadrata oko 900 evra u starim zgradama.

Palilula

Rastu cene i na Paliluli, posebno na mestu koje je nekada bilo močvarno područje na levoj obali Dunava, a koje je poslednjih godina “buknulo” kada je u pitanju gradnja stanova i kuća.

Za naselja Borča, Krnjača i Kotež, govori se da bi mogla da postanu moderna gradska područja i to zbog blizine centru prestonice, ali i planiranih urbanističkih promena. Ambiciozan urbanistički plan napravljen je prošle godine, a cene nekretnina kontinuirano rastu. Za poslednjih pet godina, kvadrat je neverovatno poskupeo u opštini Palilua, a samo u poslednjih mesec dana 0,62 odsto, te je tako prosečna cena kvadrata oko 1.940 evra. Cena ara skoro je duplirana u odnosu na ranije godine, na oko 4.000 evra. I tu nije kraj, tvrde agenti.

“Odlično je povezano sa centrom grada, a na cenu kvadrata uticala je i izgradnja Pupinovog mosta i mnogo bolja povezanost sa Zemunom i Novim Beogradom”, kazala je ranije za “Blic Biznis” Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs.

Zemun

Zemun mnogi smatraju jednom od najlepših beogradskih opština. To svakako ima veze sa istorijskom povezanošću ovog mesta sa Austrougarskom, iz koje datira nešto drugačiji tip gradnje od onog zastupljenog u centru Beograda.

Minimalna cena stanova za centar Zemuna je 1.500 evra po kvadratu, a većina ponuda za prodaju kreće se na nivou od 1.700 i 1.800 evra za jedan kvadratni metar. Postoje, naravno, i luksuzne varijante, gde je kvadrat i više od 2.000 evra. Svakako, cena zavisi i od toga koji deo Zemuna se posmatra, te tako u pogledu cene, Gornji grad takođe ima prilično visoke cene, koje se kreću na nivou od minimalnih 1.400 evra, pa naviše. Prosečno, stanovi se tu nude okvirno oko 1.650 evra po kvadratu. S druge strane, ima delova gde je i nešto jeftinije, pa su recimo u Zemun polju cene kvadrata oko 1.000 evra.

U ovoj opštini se nalazi 19 osnovnih i 10 srednjih škola. Takođe, i fakulteti, više škole, vrtići, ali i mnogobrojni tržni centri, kao i parkovi, jasno je zašto sve više građana želi da živi upravo tu.

Voždovac

Od svih beogradskih opština, Voždovac je u poslednjih mesec dana imao najviši rast prosečne cene nekretnina. U ovom delu gradu cene svakako rastu u poslednje vreme, a cena kvadrata u proseku, u poslednjih 30 dana porasla je 3,04 odsto i sada iznosi oko 1.800 evra. To pokazuju podaci sajta Nekretnine koji je merio prosečnu cenu uključujući i starogradnju i novogradnju. Danas se sve više traže nekretnine u ovom delu grada, jer je sve “nadohvat ruke”. Više stadiona, tržni centri, brojni kafići i restorani, prodavnice brze hrane, parkovi, ali i veći broj fakulteta i škola posebno privlače mlade. Takođe, prevozom se sa bilo kog kraja Voždovca može dosta brzo stići u druge delove Beograda, kao i do centra.

(Kurir.rs/Blic)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x