Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

DA LI BELIVUK MOŽE DA BUDE ZAŠTIĆENI SVEDOK? Evo šta kaže Zakon o krivičnom postupku (KURIR TELEVIZIJA)

Dok se drugi dan zaredom pretresa poznati beogradski splav “Fristajler” za koji se sumnja da je bio jedna od baza pripadnika kriminalne grupe uhapšenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, razgovaramo sa advokatom Ivanom Simićem o intitutu zaštićenog svedoka.

“To je kolokvijalni naziv, a u nekoj drugoj terminologiji možemo govoriti o sporazumu o svedočenju okrivljenog, kako ga precizira član 320 Zakona o krivičnom postupku. Jeste ušao u naš pravni sistem 2001 ili 2002. godine kada je prvi put bila aktuelna priča o borbi protiv organizovanog kriminala, kada je prvi zaštićeni svedok bio pripadnik surčinskog kriminalnog klana koji je svedočio protiv pripadnika zemunskog klana, pa se posle nekoliko godina i sam našao na optuženičkoj klupi i takođe izdržao zatvorsku kaznu”, objasnio je advokat.

Pročitajte još...  Na društvenim mrežama se pojavila poruka koja je uznemirila Srbiju, sada se oglasila i policija

Institut zaštićenoh svedoka je relativno nov i sam po sebi jeste zasnovan na principu kada postoji pretežnost u odnosu na to da je okrivljeni počinio delo, a svojim svedočenjem bi mogao dovesti do rasvetjenja svih krivičnih dela a u odnosu na ono što je sam počinio, takvo lice može ispuniti uslovi da stekne svojstvo tzv. svedoka saradnika.

Sa druge strane, naš Zakon o krivičnom postupku zabranjuje jeste da organizator kriminalne grupe, lice koje je prepoznato i procesuirano kroz naredbu za sprovođenje istrage se smatra vođom kriminalne grupe, kao takav ne može biti svedok saradnik.  

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

00:25
MUP I DANAS ČEŠLJA FRISTAJER: Pogledajte, policija i Žandarmerija ispred poznatog beogradskog splava

Pročitajte još...  Priznao da je držao drogu!

(Kurir.rs)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x