Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Željku Maričiću potvrđene dve godine zatvora za zločine nad muslimanskim civilima u Ključu 1992.

Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine zatvora nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske Željka Maričića zbog maltretiranja i prebijanja civila muslimana iz sela u opštini Ključ u Bosni i Hercegovini1992. godine.

Ovom odlukom odbijene su sve žalbe kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iz jula prošle godine kojom je osuđen za ratni zlocin protiv civilnog stanovništva, navodi se u informaciji Apelacionog suda objavljenoj danas na njegovom sajtu.

Maričić je osuđen jer je krajem maja 1992. godine nečovečno postupao prema većem broju civilima bošnjačke nacionalnosti iz oklnih sela, koji su bili zarobljeni i sprovedeni u prostorije Osnovne škole Nikola Mačkić u Ključu.

Pročitajte još...  Odavao je službene tajne, Milačiću određeno zadržavanje

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

On ih je, kako se navodi, fizički teško zlostavljao tako što ih je tukao svom silinom rukama, nogama na kojima je imao vojničke cizme, palicom i drugim predmetima po telu, upućujući pri tome pretnje i uvrede.

Ilustracijafoto: Marina LopičićGovorio im je i da je “ovo srpska zemlja, da će ih proterati sa te zemlje i da se nikada neće vratiti”, usled čega je, kako smatra sud, kod oštećenih lica nastupilo trpljenje snažnih telesnih i duševnih patnji.

Po nalaženju Apelacionog suda, odluka o kazni i to kako o vrsti tako i o visini je pravilna i na zakonu zasnovana.

Od olakžavajućih okolnosti sud je cenio činjenicu da je Maričić delimično priznao izvršenje krivičnog dela, da je njegova uračunljivost bila smanjena do stepena bitnog ali ne i bitno, izraženo žaljenje u svojoj završnoj reči i njegove porodične prilike.

Pročitajte još...  Strahuje se da su poginula 42 migranata, među kojima žene i deca

Od otežavajucih okolnosti sud je imao u vidu težinu izvršenog krivičnog dela i nastupele posledice, ukupan broj oštećenih kao i život okrivljenog.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x