Ko god makar pomisli bilo šta dobro o njima i SAM POSTAJE MONSTRUM!

Najteže u vezi filma je to što znamo da je bilo još strašnije… Premijera filma “Dara iz Jasenovca” otvorila je “pandorinu kutiju” i rasplamsala sećanja na jedno od najvećih stradanja u Evropi prošlog veka. Ustaški logori bili su jedini objekti takve monstruozne namene, a da nisu stvoreni od strane nacističke Nemačke.

U njima, stradao je veliki broj Srba, Roma i Jevreja, a na čelne pozicije zastrašujućih uporišta postavljani su ljudi željni nanošenja patnji, bez trunke savesti i spremni na najsurovije ubilačke metode.

Ovo je pet najsurovijih zlotvora iz Jasenovca, na čija su zlodela i nacisti ostali nemi.

foto: PrintscreenMAKS LUBURIĆ

Ustaški oficir i zapovednik koncentracionih logora, Vjekoslav Maks Luburić, zbog svoje svireposti dobio je epitet “najbrutalnijeg među njima”.

Čak su ga i nemački posmatrači okarakterisali kao velikog sadistu i umobolnika. Njegov lik u filmu “Dara iz Jasenovca”, koji je potresao srpsku javnost, oživeo je mladi glumac Marko Janketić.

Posle rata, Luburić je komandovao “Krstašima”, koji su posle raspada Nezavisne države Hrvatske vodili gerilski rat protiv Jugoslavije. Luburić je 1957. godine osnovao emigrantsku terorističku organzaciju Hrvatski narodni otpor.

Prema etnološkim izvorima, Luburići su deo čuvenog plemena Drobnjak, koji su tridesetih godina prošlog veka pokatoličeni i pohrvaćeni, čega je bio svestan i sam Luburić. U mladosti je više puta osuđivan zbog raznih krivičnih dela.

foto: PrintscreenUbila ga Udba

U Španiji se krio pod lažnim imenom, bio je koordinator terorističkih napda širom Evrope, a između ostalih primećene su i aktivnosti u Jugoslaviji, zbog čega je na sebe privukao pažnju Udbe, koja mu je i došla glave.

Maksa Luburića ubio je agent te organizacije, Ilija Stanić, sa tajnim imenom Mungos nakon što se infiltrirao u HNO. Luburić je ubijen u svojoj vili u Španiji 1969. godine, a obdukcijom je utvrđeno da je više puta udaran u glavu, ali da je umro od gušenja sopstvenom krvlju.

Samo u dečjem logoru u Sisku umrlo je između 1.152 i 1.631 dece u jezivim uslovima. Praktično je zapovedao logorskom mašinerijom smrti u NDH. Nije se libio da strelja ni svoje. Krajem 1942. zbog divljanja ga je sam Pavelić jedva zaštitio od nemačkog oficira von Horstenaua koji je učinio sve što je mogao da ga strpa iza rešetaka. Iza Luburića je ostalo na desetine hiljada strelajnih, poklanih, raskomadanih civila svih dobi, vera, nacionalnosti, polova, doslovno reke krvi.

foto: PrintscreenMIROSLAV FILIPOVIĆ

Užasavajućeg nadimka – “Fra Sotona” bio je zadužen za najmasovnija ubistva logora u Jasenovcu, gde je za svega četiri meseca ubijeno oko 30.000 zatočenika.

Po zanimanju je bio teolog, često je u svojim manifestima zločina kombinovao svoju religiju i esktremnu političku ideologiju. Njegov lik, u svoj svojoj brutalnosti u filmu “Dara iz jasenovca” oslikao je Vuk Kostić.

Masakr u školi

Pored ubistava u logorima, počinio je i masakre u više gradova tokom rata, a vrhunac divljaštva bio je pokolj 60 srpske dece u školi. Filipović je najpre izdvojio muslimansku i katoličku decu, da bi potom preostaloj srpskoj sekao glave.

Zbog svih zločina, suspendovan je u franjevačkom redu, ali je nastavio svoj logoraški mandat.

Sredinom 1945. godine pobegao je u Astriju, gde su ga uhvatili Britanci, koji su ga odmah izručili novim jugoslovenskim vlastima, gde je osuđen na smrtnu kaznu vešanjem.

foto: Arhiva, Youtube prtscr / APDINKO ŠAKIĆ

Zahvaljujući rodbinskim vezama sa Maksom Luburićem, tako što se oženio njegovom sestrom Nadom, Dino Šakić krenuo je da sebi munjevito krči put u hijerarhiji na ustaškoj lestvici.

Vrhunac karijere dosegao je položajem uprvnika logora u Jasenovcu, a posle kraha NDH krenio je “pacovskim kanalima” put Argentine, zajedno sa svojom suprugom. U ovoj državi, Dino i Nada dobili su troje dece, a kum im je bio poglavar ustaške države, Ante Pavelić.

foto: EPA / Antonio BatViđao se s Tuđmanom

Na kratko je prešao u Španiju i sarađivao sa Luburićem, posle čega se ponovo vatio u Južnu Ameriku, gde je ugostio i potonjeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana. Tom prilikom Šakić se pohvalio svojim “delima” tokom rata i istakao da bi to uradio ponovo ako zatreba.

Krajem 20. veka lišen je slobode i osuđen na 20 godina zatvora zbog genocida nad Srbima. Čak i lišen slobode, dobio je poseban tretman, kako bi se posvetio pisanju memoara. Preminuo je u zatvorskoj bolnici 2008. godine.

foto: PrintscreenLJUBO MILOŠ

Desna ruka Ivice Matkovića i Maksa Luburića za vreme svirepog mandata u Jasenovcu. Ljubo je poznat kao krvoločni manijak i sadista, koji je u mladosti studirao filozofiju.

Bio je zadužen lično za bezbednost Vlatka Mačeka u njegovom zatočeništvu, koji je primetio da se Ljubo Miloš često moli, zbog čega ga je upitao da li se plaši božije kazne za sve sločine koje je počinio, na šta je Miloš odgovorio.

– Nemojte mi ništa govoriti. Znam da ću za sve ovo goreti u paklu, ali goreću za Hrvatsku.

Klanje Židova

Prema svedočemnjima, takmičio se sa ostalim oficirima ko će biti brutalniji, a neretko se oblačio u beli mantil i pretvarao kao doktor, kako bi saslušao pacijente i potom ih zaklao. Uglavnom je to radio na jevrejima, kojima je pored grla, rezao rebra i otvarao stomak, što je nazivao “ritualno klanje Židova”.

Kada ga “zahvati” ludački napad, umeo je da zajaše konja i da sa njega puca na logoraše.

Posle rata, otkrili i uhapsili su ga operativci UDB-e, sa kojom je kasnije sarađivao i odavao pozicije ostalih ustaša, što je dovelo do mnogih hapšenja. Posle kraćeg suđenja, pogubljen je na vešalima 1948. godine.

foto: WikipediaIVICA MATKOVIĆ

Administrator Jasenovca između 1942. i 1943., kada su u tom logoru počinjena najgora zlodela, bio je upravo Ivica Matković.

On je bio zadužen za planiranje i egzekuciju, a prema rečima preživelih bio je hladnokrvni ubica, koji se zabavljao maltretiranjem žrtava dok su umirali. Do njegovog dolaska u Jasenovac, ubistva su se dešavala stihijski, dok su od tog momenta postala sistematska.

Krajem rata krenuo je u zbeg s kolonom civila, a pretpostavlja se da je pogubljen 1945. godine u Sloveniji.

(Kurir.rs/Blic)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x