Kremlj napada naše demokratije i pokušava da oslabi evropski projekat i naš NATO savezFoto: EPA / Jim Lo Scalzo

„Danas vam govorim kao predsednik SAD na početku moje administracije i šaljem jasnu poruku svetu: Amerika se vratila, transatlantski savez se vratio“, rekao je predsednik SAD u virtuelnom obraćanju iz Bele kuće za specijalno izdanje Minhenskog bezbednosnog foruma na kome će govoriti i drugi zvaničnici uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Bajden je pozvao na borbu protiv „ekonomske zloupotrebe Kine“, u svom prvom velikom spoljnopolitičkom govoru od stupanja na dužnost, priklanjajući se stavu svog prethodnika.

Američki predsednik je istakao da „svi treba da igraju po istim pravilima“ i upozorio na „ekonomske zloupotrebe“ i „pritisak“ kineske vlade koji, kako je naveo, „podriva osnove medjunrodnog ekonomskog sistema“.

Optužio je Rusiju da napada zapadne demokratije i rekao da je rešen da povrati poverenje Evrope upozoravajući da je protiv vraćanja na učvršćene blokove iz vremena Hladnog rata.

foto: EPA/ Jim Lo Scalzo, EPA / MICHAIL KLIMENTYEV“Kremlj napada naše demokratije… (Vladimir) Putin pokušava da oslabi evropski projekat i naš NATO savez. On hoće da sabotira transatlantsko jedinstvo i našu odlučnost jer je mnogo lakše za Kremlj da zastrašuje i preti samim državama nego da pregovora sa snažnom i ujedinjenom transatlantskom zajednicom“, rekao je Bajden.

On je istovremeno rekao da se ne radi o suprotstavljanju Istoka i Zapada.

„Ne radi se o podizanju Istoka protiv Zapada… mi ne možemo i ne smemo da se vratimo na zamrznute blokove Hladnog rata“, rekao je on.

Pročitajte još...  Znate li ko je ovaj preslatki dečak? Jedan je od naših najzgodnijih GLUMACA, žene ga obožavaju a talenat je nasledio od OCA

Rekao je da SAD treba da odgovore na „destabilizirajuće aktivnosti“ Irana na Bliskom istoku. On je potvrdio spremnost Vašingtona da ponovo pokrene iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine uključujući sve zemlje potpisnice, medju njima i Iran.

Kada je reč o borbi protiv klimatskih promena Bajden je rekao da svet ne može da se zadovolji „strogim minimumom“ u vreme „egzistencijalne svetske krize“, govoreći na dan kada su se SAD zvanično vratile u Pariski klimatski sporazum iz koga ih je njegov prethodnik povukao.

„Mi ne možemo odbaciti ili činiti strogi minimum u odgovoru na klimatske promene. Radi se o svetskoj egzistencijalnoj krizi. I mi ćemo podnositi sve posledice“, rekao je američki predsednik u virtualnom obraćanju na Minhenskom forumu iz Bele kuće.

Kurir.rs/Beta

Pročitajte još...  "Koliko si im platila?" Kim Kardašijan održala predavanje na Harvardu i ponovo podelila javnost

Kurir

Autor: Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅