Neredi zbog hapšenja repera ne prestaju! Vatrogasci gase zapaljene barikade! (FOTO)

Nakon mirnog protesta na trgu Tetuan u Barseloni izbili su neredi.

Demonstranti gađaju policiju kamenjem i različitim predmetima. Od prevrnutih kontejnera su napravili barikade, a potom ih zapalili. Vatrogasci pokušavaju da ugase vatru. Snimke sa lica mesta prenosi televizija „24 oras“. 

foto: EPA / Alejandro GarciaI u Valensiji su mirni protesti prerasli u nerede, gde je policija protiv demonstranata upotrebila pendreke, prenosi televizija. Najmanje jedna osoba je povređena, a osam je privedeno. 

foto: EPA / Biel AlinoProtesti se održavaju i u drugim španskim gradovima, uključujući Salamanku i Viktoriju.

U Madridu su tokom dana manje grupe mladih ljudi dolazile do zgrade suda, koji razmatra slučajeve demonstranata, privedenih dan ranije. Juče je na protestima privedeno 19 osoba, od kojih je 13 danas pušteno na slobodu. 

foto: EPA / Alejandro GarciaParlamentarna grupa „Unidas podemos“ danas se obratila Ministarstvu pravde Španije sa molbom da pomiluje repera. Takođe traže pomilovanje i za još jednog repera Valtonika, koji je otputovao u Belgiju i sada očekuje odluku belgijskih sudova o izručenju. 

Asel je 2016. godine osuđen na šest meseci zatvora zbog napada i vređanja novinara „TV3“. Novinaru je morao da plati odštetu u iznosu od 12.150 evra. Konačno, 2018. godine ponovo je osuđen za zločine povezane sa propagiranjem terorizma i vređanjem krune i ovu odluku potvrdio je Vrhovni sud 2020. godine. 

Pročitajte još...  Novi detalji akcije Mitikas u Saragosi

foto: EPA / Alejandro GarciaOvog puta umetnik nije mogao da izbegne zatvor, jer su na njegovu kriminalnu prošlost dodata i 64 tvita, objavljena na njegovom nalogu, i pesma na njegovom Jutjub kanalu pod nazivom „Huan Karlos luda“ (Juan Carlos el Bobón, u pitanju je igra reči: Borbon-Burbon, kraljevska porodica Španije, a bobón znači budala, blesa).

U svojoj pesmi, reper naziva kralja “Frankovim naslednikom“ (diktator je zaveštao predaju vlasti svrgnutoj kraljevskoj kući nakon njegove smrti). U tvitovima Pablo Aselj piše da je „kraljevska porodica parazit“, naziva monarhiju „fašističkom“ i navodi da „Nacionalna policija muči čak i pred kamerama“.

Kurir.rs / Sputnjik,    Foto: EPA

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x