Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Na lečenju u Areni 245 pacijenata, dr Bogdanović strahuje od pogoršanja posle praznika

U privremenoj kovid bolnici u Areni ”Štark” u Beogradu lečenju je 245 pacijenata, od kojih je 200 na kiseoničkoj terapiji, izjavio je danas medicinski koordinator te bolnice, potpukovnik Predrag Bogdanović i naglasio da se u poslednjih desetak dana primećuje blagi porast prijema, ali i teža klinička slika obolelih koji se zbrinjavaju u Areni.

Od 25.oktobra kroz Arenu prošlo 3.020 kovid pacijenata, a 2.775 je izlečeno, dok je oko 220 obolelih premešteno u intezivne nege drugih kovid bolnica.

Doktor Bogdanović kaže da je do pre dve nedelje bio jednak broj prijema i otpusta, od 20 do 30 dnevno, a da je broj pacijenata bio smanjen na oko 200, dok je poslednjih dana broj prijema u porastu.

Pročitajte još...  Imao tešku upalu pluća kao da je odrasli pacijent

– Najverovatniji razlog je taj što su se ljudi opustili, mnogi koji su primili vakcinu nisu ispoštavovali preporuke lekara da se pridržavaju mera dok ne prime i drugu dozu. Ccesto nam dolaze pacijenti koji su se zarazili posle prve doze, a imunitet se razvija tek nakon dve-tri nedelje od druge doze – rekao je Bogdanović.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

– U Areni su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a najveći broj onih koji zahtevaju kiseoničku potporu je na centralnom dovodu kiseonika, dok je manji broj pacijenata na terapiji koncentratorom kiseonika – dodao je Bogdanović.

Kako kaže, u odnosu na raniji period, sada je najviše pacijenata starije životne dobi, od 60 do 90 godina, s brojnim hroničnim bolestima, ali ima i mlađih pacijenate, između 20 do i 40 godina, sa težom kliničkom slikom.

Pročitajte još...  Luka, Noa i Mia danas su najpopularnija imena, a gde su nestali Vujadin i Sofija? (ANKETA)

– Dešava se vrlo često da pacijenti dođu sa obostranom upalom pluća i visokim parametrima upale, tako da već po samom prijemu krećemo sa agresivnom terapijom u lečenju – naveo je Bogdanović.

Najstariji pacijent u Areni ima 91 godinu i u stabilnom je stanju, a najmlađi ima 24 godine.

– Naš najstariji pacijent je imao 94 godine i uspešno je izlečen, a najmlađi je imao 17 godina – kazao je Bogdanović.

On je rekao da strahuje od pogoršanja epidemiloške situacije posle praznika i apelovao na građane da se ne opuštaju i da se pridržavaju propisanih mera.

– To znači da ne treba praviti nepotrebne socijalne kontakte, veselja, žurke, kao što vidimo poslednjih dana, da izbegavaju gužve na skijalištima, planinama… Lekari skoro godinu dana neumorno rade, ali nam je potrebna i pomoć građanja, zato ih molim za još malo strpljenja i discipline kako bismo kontrolisali epidemiju – poručio je Bogdanović.

Pročitajte još...  NJOJ sam sve oprostila i pre trudnoće, želim joj svu sreću!

Zahvalio je svim medicinskim radnicima, nemedicinskom osoblju i komandi privremene bolnice u Areni koji i na državni praznik, kako kaže, neumorno rade na lečenju pacijenata.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x