Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Pokušavaju da odugovlače postupak, traže brisanje krvavog sadržaja sa Skaj telefona

Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, MUP Srbije

Belivukovi kriminalci i njihovi branioci su u očaju! Saterani u ćošak, 30 optuženih članova kriminalne organizacije, pod vođstvom Velje Nevolje, preko advokata pokušavaju da obore brojne jake dokaze o brutalnim zločinima, među kojima su i fotografije na kojima se jasno vidi kako su masakrirali žrtve.

Ti podaci pronađeni su u njihovim Skaj telefonima, zahvaljući pomoći francuskih operativaca, a većina advokata osumnjičenih Specijalnom sudu ne želi da odgovori na optužnicu jer zahtevaju uvid u ta dokumenta od francuskog suda. Žele da tu nađu propuste da bi tako “izbrisali” krvavi sadržaj sa Skaj telefona iz dokaza protiv njihovih klijenata.

foto: Marina Lopičić

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃


Spasić: Francuzi samo tehnička pomoć

Božidar Spasić naglašava za naš list da francuske službe nemaju uvid u sadržaj skaj telefona članova kriminalne grupe Veljka Belivuka, već da su našim operativcima samo omogućili tehnička sredstva za njihova otvaranja.

– Francuska policija nije otvorila te telefone. Oni su samo našoj policiji i BIA tehnički pružili mogućnost da ih otvore i nemaju pojma šta se nalazi u njima. To je kao kad su širili dezinformaciju da je FBI učestvovao u istragama, dok Vučić nije rekao: “Ma kakva istraga, oni ne znaju o čemu se radi.” Francuzi su došli u Srbiju i samo nam dali ključ za te telefone i ostale softverske pomoći – naglašava Spasić.

Pročitajte još...  Oliver Kan razrešio sve dileme, ŽAO MI JE NEMAMO mi TOLIKE PARE!

Na nepravosnažnu optužnicu odgovor je dalo samo sedam advokata, dok ostali, od kojih neki brane po nekoliko optuženih, čekaju da im Francuska dostavi dokaze iz skaj telefona.

– Ni odbrana Marka Miljkovića, Belivukove desne ruke, neće da podnese odgovor na optužnicu, koja još nije potvrđena, jer smatra da je za to neophodno da se pribavi odluka francuskog suda, odnosno datirane naredbe o zapleni podataka i drugo. Isti odgovor dalo je još nekoliko advokata – kaže izvor iz istrage za Srpski telegraf.

foto: Zorana Jevtic

Advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Svetozar Vujačić, naglašava da advokati Velje Nevolje i njegovih kriminalaca ne znaju da tužilaštvo nije u obavezi da im dostavi tražene dokaze.

Pročitajte još...  Srpske starlete i pevači padali na ovu FORU, a prevaranti zarađivali hiljade evra!

– Tužilaštvo sada nije u obavezi da braniocima osumnjičenih dostavi te dokaze koje su nam nabavili Francuzi jer optužnica još uvek nije potvrđena, a kada bude, ti spisi će moći da im se dostave na uvid. Advokati na ovaj način samo kupuju vreme, ali nikako neće moći da obore te dokaze pronađene u Skaj telefonima jer su stečeni na pravno validan način. Mislim da će ceo sudski postupak trajati do tri godine – ističe Vujačić.


Trojica osumnjičenih na slobodi

Pored Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optužnica je podignuta i protiv njihovih 28 kompanjona. Od njih 30, samo se trojica brane sa slobode.

Ovoj grupi se na teret stavlja zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaja droge i oružja, kao i jedna otmica i jedno silovanje mladića. Sa servera skaj, prema rečima tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, zaplenjena je komunikacija, audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, za koja se tereti desetak pripadnika ove grupe.

Pročitajte još...  UŽIVO, VIDEO! Belgija - Italija (0:0), finale pre finala

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužnicu sudu 30. jula, a nekoliko dana kasnije sud je potvrdio njenu formalnu ispravnost i uputio je optuženima i njihovim braniocima na odgovor. Svi oni imaju pravo da u roku od osam dana od prijema optužnice daju odgovor na nju, nakon čega će krivično vanpretresno veće odlučivati da li će optužnicu potvrditi ili vratiti tužilaštvu na dopunu.

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić smatra da će glavni adut odbrane Veljine ekipe biti odugovlačenje sudskog procesa.

– Očekivano je da će, u svojoj nemogućnosti da pravnim argumentima ospore optužnicu, advokati celokupni postupak voditi opstrukcijom, odugovlačenjem, unošenjem raznoraznih pravnih nejasnoća, prigovorima… Verujem da je već podnet zahtev za promenu tužioca, a tražiće i izuzeće sudije, pa će na kraju tražiti i izuzeće grada Beograda. Branioci će koristiti sve one poteze koji se koriste u italijanskoj mafiji, a to se zove konsiljerijski posao. Oni su zapravo savetnici mafijaša i savetovaće ih da se brane ćutanjem, što mnogo otežava sam postupak, koji je trenutno verovatno najveći u Evropi – zaključuje Spasić.

Pročitajte još...  POŽAR KOD SUTOMORA: Gori oko Golog brda, situacija pod kontrolom

(Kurir.rs/Republika.rs)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x