Muzej Vojvodine čeka povratak neprocenjivo vrednog umetničkog dela



Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, kaže za Kurir da je slika „Blagoveštenski sabor 1861“, koja je nedavno pronađena u Švajcarskoj i ponuđena ovom muzeju za 600.000 evra, ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski u Čelarevu.

foto: Kurir

Ona je objasnila zašto je izuzetno vredna slika za srpsku istoriju bila devedesetih u Čelarevu u dvorcu Dunđerski, ali i kako je nestala.

Verujem da je original

– U to vreme u dvorcu Dunđerski je bila stalna postavka stilskog nameštaja, tada je i slika „Blagoveštenski sabor“ bila tamo. Ljudi su dolazili i uživali u postavci, ali i slici, dvorac je tada divno izgledao. Međutim, 1993. godine dogodila se velika pljačka, pa je među ukradenim predmetima bila i naša slika iz Muzeja Vojvodine. Nažalost, do danas nismo znali gde se nalazila – rekla je direktorka Muzeja Vojvodine.

foto: Kurir

Ona je dodala da zasad nema nikakvu zvaničnu informaciju istražnih organa, ali da se nada da je pronađena slika original.

– Čekamo izjavu tužilaštva. Verujemo da se radi o originalu jer to ne možemo tvrditi dok god se ne urade ispitivanja koje mogu sa sigurnošću da pokažu da li je slika original ili ne. Ukoliko jeste, verujem da će se nakon svega vratiti Muzeju Vojvodine – rekla je sagovornica Kurira i dodala da se nada da će se sve sada razrešiti pozitivno po našu zemlju i naše kulturno nasleđe koje se čuva.

foto: TV Pink Printscreen

Značajna za Srbe

Prema njenim rečima, ukoliko se pokaže da je slika original, ona će najverovatnije biti vraćena muzeju.

– To je izuzetno značajna slika za naš narod. Govori o Blagoveštenskom saboru, koji je bio jedan od najznačajnijih događaja za istoriju srpskog naroda. Vezuje se za potrebu srpskog naroda za jednom političko-teritorijalnom autonomijom koju su naši intelektualci zahtevali od tadašnje monarhije. Tražili su da se osnuje autonomna oblast u kojoj će se govoriti srpski jezik i pisati ćirilicom – objasnila je direktorka muzeja.

Objašnjavajući o kakvoj je slici reč, ona navodi da je naslikana četiri decenije nakon Sabora, koji je održan pre 160 godina, i da je naslikana povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice Blagoveštenskog sabora 1901. godine.

– Vlaho Bukovac je slikao prema postojećoj litografiji, koja je rađena na osnovu originalne fotografije jednog starog novosadskog fotografa Stefana Vulpea, koji je prisustvovao saboru i ovekovečio ga. Njen značaj je toliko veliki da ne možemo ni da zamislimo. U ovom trenutku se bojimo i da maštamo o momentu kada će slika biti vraćena Muzeju Vojvodine – rekla je naša sagovornica.

foto: Kurir/J.S., Kurir

Saradnja sa MUP

Odgovarajući na pitanje da li je zaista bilo pokušaja da se slika proda Muzeju, ona je navela da ne bi sada to da komentariše:

– Mislim da treba da sačekamo zvaničnu izjavu tužilaštva. Ovo je očigledno bio veoma organizovan postupak, ozbiljna policijska istraga, gde je služba SBPOK pri MUP odradila posao izuzetno dobro. Do okončanja istrage ova slika sklonjena je u sef u Cirihu.

foto: Kurir

Filmska akcija: Prikriveni agenti

Podsetimo, u sredu uveče u Makedonskoj ulici, u centru Beograda, pripadnici SBPOK upali su u stan i naočigled prolaznika iznosili brojne slike. Uhapšeni su D. M., N. D. i R. D., koji su osumnjičeni da posredovali u prodaji ukradene slike „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“, koja se nalazi u Švajcarskoj. U isto vreme, u Švajcarskoj su uhapšeni Slobodan Gajin (76) i Ratko Dragićević (44), kod kojih se nalazila slika. Oni se terete da su pokušali da je prodaju Muzeju Vojvodine. U ovoj akciji učestvovali su i prikriveni agenti iz Srbije, koji su otišli u Švajcarsku predstavljajući se kao stručnjaci za umetnine i sastali se sa Gajinom i Dragićevićem kako bi videli sliku i utvrdili njenu autentičnost. Potom su obavestili švajcarsku policiju koja ih je uhapsila, dok je u Beogradu pao ostali deo ekipe.

(Kurir.rs/Jelena Rafailovic-Andrijana Glišić)

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare