Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

DANAS JE CRVENO SLOVO U CRKVENOM KALENDARU! Pravoslavni vernici slave Sveta tri Jerarha i TREBA GA PROSLAVITI U MIRU I SLOZI!

Danas pravoslavni vernici obeležavaju veliki crkveni praznik, Sveta tri Jerarha.

Svaki od tri Jerarha: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti imaju svoj poseban dan praznovanja, a u 11. veku, za vreme cara Aleksija Komnina, doneta je odluka da ova tri velika svetitelja imaju i zajednički praznik.

Prema predanju, postojala je rasprava u narodu koji od trojice svetitelja je najveći. Episkop evhaitski Jovan je imao viziju u snu: javili su mu se svaki od ova tri svetitelja zajedno.

– Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni drugog – rekoše mu Jerarsi u snu.

Pročitajte još...  Kome je Hrkalovićka uputila misterioznu poruku, Belivuku i njegovoj grupi ili svojim saradnicima!?

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Još su ga posavetovali da im napiše zajedničku službu i da im se odredi zajednički dan praznika.

U srpskim krajevima pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi – običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Ove godine, praznik pada u petak, pa na ovaj dan treba postiti.

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x