Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Poletela najnaprednija verzija ovog aviona, nosiće hiperzvučne i 22 rakete vazduh-vazduh

Foto: Printscreen Youtube/Boing

Kako je navedeno, prvi let koji je trajao 90 minuta, bio je uspešan i tokom njegovog izvođenja šef opitnih pilota Boinga za F-15 Matt Giese izvršio je proveru avionike, naprednih sistema i softvera dok je tim na zemlji tokom leta u realnom vremenu pratio prikupljene podatke i potvrdio da se avion ponašao kako je planirano. Potpredsednik Boinga i program menadžer za F-15 Prat Kumar izjavio je da je uspešnim prvim letom dokazana bezbednost aviona i njegovu spremnost da se pridruži nacionalnoj floti lovaca.

Prvobitno je bilo planirano da EX1 kao i drugi F-15EX budu isporučeni tek u avgustu ove godine ali je iz Boinga navedeno da će se to dogoditi već u prvom tromesečju. Oni će, zajedno sa još 6 za sada ugovorenih aviona, biti poslati na testiranje u vazduhoplovnu bazu Eglin na Floridi. Isporuka serijski aviona planirana je za 2023. godinu a prva jedinica koja će dobiti F-15EX biće 123. lovačka eskadrila “Red Hawks“, 142. lovačkog puka Nacionalne garde Oregona, vazduhoplovna baza Portland, piše sajt Tangosix.

Pročitajte još...  Nije mogao da oćuti! Pomenuo je i kapitensku traku koju je bacio VIDEO

USAF je jula 2020. godine naručio prvih 8 F-15EX za 1,192 milijarde dolara i to je prva narudžbina borbenih aviona 4. generacije nakon pauze od 15 godina. Prethodno je poslednji F-16 isporučen još 2005. a poslednji F-15E još 2001.godine. Avioni F-15EX će postepeno zameniti lovce F-15C i D čija je prosečna starost oko 36,5 godina, postoje primerci koji lete još od 1979. godine. U USAF se još uvek nalazi 210 F-15C i 23 F-15D a tu je i 218 F-15E prosečne starosti 29 godina.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

foto: Printscreen Youtube/BoingOkvirni sporazum vredan 22,89 milijardi dolara koji je potpisan sa Boingom, dovoljan je za 144 F-15EX koje bi dobio USAF / Foto: Boing

U budžetu za 2021. godinu našlo se još 12 F-15EX a u petogodišnjem programu FYDP – Future Years Defense Program planirana je nabavka 76 primeraka što će, zajedno sa inostranim naružbinama, obezbediti proizvodnju ovog tipa bar do 2030. godine. Procenjuje se da bi konačan broj aviona u USAF mogao biti oko 200. Sa Boingom je već postignut okvirni sporazum za još uvek nedefinisan broj aviona u vrednosti od 22,89 milijardi dolara što je, kako se procenjuje, dovoljno za 144 F-15EX.

Pročitajte još...  Više nema razloga za paniku, UHAPŠEN JE!

U odnosu na obične F-15, novi F-15EX ima AESA radar Raytheon AN/APG-82, digitalne fly-by-wire komande, novi sistem za elektronsko ratovanje Eagle Passive/Active Warning and Survivability System (EPPAWS) koji je razvio BAe Systems, potpuno nov digitalni kokpit sa jednim prikazivačem velikih dimenzija (Wide Area Display), računar misije ADCP-II za koga se navodi da je najbrži na svetu. Primenjena je otvorena digitalna magistrala i arhitektura OMS (Open Mission Systems) koja omogućuje veoma brzu integraciju najnovijih vazduhoplovnih tehnologija.

F-15EX predstavlja do sada najnapredniji F-15, baziran je na osnovi verzije F-15QA koja je razvijena za Katar a koji je opet nastao daljim razvojem varijante F-15SA koju je nabavila Saudijska Arabija. Svi oni naravno vode poreklo od lovca-bombardera F-15E “Strike Eagle“ i čine familiju F-15 Advanced Eagle. To će biti do sada najbolje naoružani F-15, avion ima nove nosače ubojnih sredstava a ispod krila su dodate još dve podvesne tačke. Najverovatnije će moći da ponese čak do 22 rakete vazduh-vazduh kao i hipersonične rakete vazduh-zemlja (spekuliše se da je privremeno rešenje AGM-183 ARRW – Air-launched Rapid Response Weapon čije je ispitivanje u toku). Takođe na avion će biti postavljeni prilagodljivi tzv. CFT rezervoari za gorivo (Conformal Fuel Tanks).

Pročitajte još...  Nezamislivo mučenje po sistemu meksičkih kartela (UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA)

Advanced Eagle tj. neka od varijacija F-15EX mogla bi se naći i u sastavu još nekih Ratnih vazduhoplovstava. Već nekoliko godina se govori o tome da će Izrael najverovatnije naručiti 25 aviona (moguća oznaka F-15IA) i da bi na taj nivo moglo biti dovedeno postojećih 25 izraelskih F-15I “Ra’am“. Takođe u krajem januara ove godine američka vlada odobrila je Boingu da Indiji ponudi F-15EX kao jedno od mogućih rešenja na trenutno aktuelnom tenderu za 114 novih višenamenskih borbenih aviona namenjenih RV Indije.

Kurir.rs/Tangosix

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x