Neko im dostavljao tajne policijske podatke, unapred znali svaki korak!Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

Među tim papirima bile su čak i policijske operativne obrade, među kojima su i nalozi za prisluškivanje, tako da su, kako se sumnja, Belivuk i Miljković unapred znali svaki korak inspektora.

Prema rečima našeg izvora, oni su tajne policijske podatke znali da iskoriste ne samo da satru konkurenciju, već i da izbegnu pretrese i hapšenja. Pored toga, neke od tih svojih kontakata sa ljudima iz samog vrha kriminalističke policije Srbije, koristili su i da uzmu velike svote para. Jedno vreme bili su čak razvili „biznis“ sa skidanjem poternica, a znali su i da „prodaju“ podatke o tokovima važnih istraga.

– Policijski CD pronađeni u njihovim skrovištima jasno govore koliko su tesno bili povezani sa vrhom policije – navodi naš sagovornik blizak istrazi. – Hapšenje dvojice pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, samo je početak obračuna sa „mangupima“ u policijskim redovima. Neki od rukovodilaca koji su i njih doveli otišli su iz policije čim je došlo do smene ministra.

Sudija za prethodni postupak je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, posle saslušanja, odredio pritvor Predragu Lajiću, nekadašnjem načelniku Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja opojnih droga u SBPOK, i Bojanu Vasiljevskom, v.d. šefa Odseka u ovoj službi. Oni se terete za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

– Lajić je važio za jednog od najbližih saradnika bivšeg načelnika SBPOK Gorana Papića – ističe naš sagovornik. – Papić tek treba da bude ispitan na brojne okolnosti kada je reč o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka. On je sporazumno raskinuo radni odnos, ali to ga neće amnestirati od odgovornosti, ako bude utvrđeno da je činio krivična dela.

Papićev saradnik Lajić „pao“ je tokom pretresa stanova posle hapšenja Belivuka. On i Vasiljevski su, kako se sumnja, iscenirali pregled prostorija, a usput nisu „videli“ ni pištolj u ilegalnom posedu, niti novac, koji je stečen kriminalom. Tokom akcije lociranja i hapšenja pripadnika Belivukove i Miljkovićeve kriminalne ekipe, operativci MUP Srbije i Bezbednosno–informativne agencije (BIA) u jednom trenutku došli su i do novog otkrića.

– Imali smo pouzdane informacije da im je neko dojavio da se sprema hapšenje – objašnjava naš izvor.

Pročitajte još...  Megan Markl u sportskom izdanju: Neprepoznatljiva je, ni traga ni glasa od glamurozne vojvotkinje na koju smo navikli

– Samo nisu znali dan i zato su se temeljno spremali za bekstvo. Presreli smo njihove razgovore. Spremili su novac, pa čak i punktove gde su ih čekali jataci da ih preuzmu, a potom ilegalno prebace u Crnu Goru. Preduhitrili smo ih tako što smo pustili „buvu“ sa pogrešnim danom akcije, a u hapšenja krenuli ranije. Znali smo tačno kome da „šapnemo“ pogrešnu informaciju.

Paralelno sa ovim istragama, operativci rade i na rasvetljavanju nestanka desetak ljudi. Sumnja se da je deo njih bio na meti Belivukove i Miljkovićeve ekipe. Ovoj kriminalnoj grupi trenutno se na „dušu“ stavljaju tri ubistva. I to Milana Ljepoje, Gorana Veličković Goksija i Zdravka Radojevića. Sve više isplivavaju i podaci o ljudima koji su nestali pod misterioznim okolnostima, a za koje se sumnja da su žrtve zločina.

Pročitajte još...  Dženifer Aniston svake noći ustaje u 3 sata ujutro: Nećete verovati zašto

– Dve nedelje pre nestanka Lazara Vukićevića, njemu je policija zaplenila blindirani automobil u kojem se kretao posle pokušaja ubistva, kada je na Vračaru njegov „porše“ dignut u vazduh, a on za dlaku izbegao smrt – priča nam sagovornik upoznat sa slučajem. – Sumnjamo da je to urađeno u dogovoru sa Belivukom i Miljkovićem. Vukićević je tako postao glineni golub. A u uklanjanju tragova njegove otmice, kako se sumnja, učestvovao je načelnik jedne službe poznat po tome što je uvek išao naoružan automatom.

Inače, tokom akcije bezbednosnih službi, na planini Rudnik uhapšeni su pored Belivuka i visokorangirani članovi ove grupe. Dvojica su bila u „smartu“, a ostatak u „reno seniku“. Deo ekipe je uhapšen u Beogradu i Pančevu, a nekoliko članova u Nišu i Smederevu.

Pročitajte još...  Potvrdili da je 7. godina braka kobna: Ovi poznati parovi su se baš tada razveli, a poslednji su Sofija Vergara i Džo Manganijelo

– U ovim gradovima su praktično njihove ispostave – naglašava sagovornik „Novosti“. – Tu su razvili „biznis“ sa reketiranjem i iznudama, rasturanjem narkotika…

Policiji se sada javlja veliki broj građevinskih investitora, ali i biznismena, koji su bili meta ove kriminalne grupe. Belivuk i Miljković bili su desne ruke Radoja Zvicera, navodnog vođe „kavačkog klana“. Dosta poslova su za njih odradili, od likvidacija do učešća u organizovanju i rasturanju narkotika.

 Kurir.rs/Novosti

Kurir

Autor: Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅