Šta je ablacija srca, zahvat kom je hitno podvrgnut PaspaljPaspalj je po prijemu u bolnicu podvrgnut operaciji srca, preciznije rečeno ablaciji, saopštili su grčki mediji.

Slavni as će neko vreme provesti na intenzivnoj nezi iz predostrožnosti i ono što je najvažnije, nalazi se van životne opasnosti.

Ablacija je procedura kojom se umanjuju simptomi atrijalne fibrilacije kao što su ubrzani i nepravilni rad srca, kratak dah, netolerancija na napor. Ablacija se savetuje ukoliko ostali načini lečenja ne daju željene rezultate. Cilj procedure, koja se radi u opštoj ili lokalnoj anesteziji jeste da se uspostavi normalan srčani ritam.

Kojim pacijentima se savetuje ablacija?

 

Srčane palpitacije i nedostatak daha su simptomi atrijalne fibrilacije koja je snažan faktor rizika za moždani udar. Stanje se kontroliše antikoagulansima i antiaritmicima, lekovima koji nisu bez neželjenih efekata. Ablacija se preporučuje kada lekovi ne dovedu do poboljšanja stanja i osobama koje nemaju strukturna oštećenja srca.

Pročitajte još...  Francuska preživela pakao Tuzle, Grci umalo doživeli šok

Ablacija se prema preporukama stručnjaka, primenjuje kao druga linija lečenja, posle pokušaja lečenja medikamentima iz klase I i III antiaritmika. Savetuje se pre svega, pacijentima kod kojih je moguće olakšavanje simptoma uspostavljanjem normalnog sinusnog ritma. Smatra se da ablacija poboljšava kvalitet života ali, ipak da ne smanjuje smrtnost od moždanog udara ili ozbiljnijih komplikacija.

Ablacija nije bez rizika

I pored toga što kod nekih osoba može da dovede do smanjenja simptoma atrijalne fibrilacije, ablacija nije bez rizika. Iako, veoma retko, moguć je u najtežim slučajevima i smrtni ishod.

Neželjene reakcije su najčešće krvarenje, infekcija, bolovi, oštećenja krvnih sudova, nastanak tromba. Moguća su i oštećenja srca koja će zahtevati ugradnju pejsmejkera. Komplikacije su izraženije kod starijih osoba koje već imaju neki kardiovaskularni problem ili i neku drugu bolest.

Pročitajte još...  Vilijam Mozli novi košarkaš Spartaka iz Subotice

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.


Košarka

Proslavljeni srpski košarkaš Žarko Paspalj hitno je primljen u bolnicu, gde je podvrgnut operaciji zbog aritmije.

Žarko Paspalj
Košarka

Legendarni košarkaš završio je u bolnici.

Žarko Paspalj
Košarka

Košarkaška legenda i trofejni reprezentativac nekadašnje Jugoslavije, Žarko Paspalj hitno je hospitalizovan.

Miško Ražnaotivć
Košarka

Dolazak trenera Golden Stejta u Beograd, mnoge je dirnuo

Detalj sa meča Crvena zvezda - Žalgiris
Košarka

Trener Crvene zvezde obelodanio spisak za Kup Radivoja Koraća.

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare