Koliko ZARAĐUJE časna sestra? Ispovest bivše MONAHINJE je ŠOKIRAO svet, tužila je čak i DRŽAVU, a odštetu koju je tražila je OGROMNA!



Nemamo svoj novac. Sestra Paula je objasnila da časne sestre koje rade i primaju platu prebacuju celu platu na nadzornika koji se bavi finansijama.

– Ako dobijemo bilo kakv novac, naknadu za rad, sve ide pretpostavljenoj sestri, a ako nam nešto treba, idemo kod nje, javljamo se i dobijamo novac. Nema tu velikog problema – rekla je monahinja.

Koliko monahinje zarađuju?

Kako navodi sajt superbiz.se.pl, sestre trče da stignu sve, između ostalih, skoro 400 vrtića, 115 osnovnih, srednjih i specijalnih škola, 64 ustanove za brigu i obrazovanje (uključujući sirotišta), 29 staračkih domova i 47 punktova za ishranu. Časne sestre takođe vode 500 veb stranica i oko 400 stranica/naloga na Fejsbuku i Tviteru. Iako rade, retko imaju ugovor o radu. Ali u mnogim slučajevima, monahinje se tretiraju kao jeftina radna snaga, zarađujući najniži nacionalni prosek za svoj rad.

Pročitajte još...  HIT FOTO OBIŠAO CEO REGION Iznervirani Beograđanin ostavio poruku glasnom komšiji, valjaćete se od smeha

– Tužno je što monahinje nemaju ništa za svoj trošak, a popovi razbijaju skupa kola – rekla je ona.

Korisnici TikToka bili su iznenađeni što časne sestre ne mogu da koriste same novac koji su zaradile.

– A ako se tvoja sestra zaželi nešto slatko? Hoće li dobiti novac? – upitao je jedan.

Monahinja je odgovorila da u manastiru najčešće ima nešto slatko.

 

 

– A ako, na primer, sestra želi da pojede zalogaj u Mekdonaldsu ili nekoj drugoj brzoj hrani ovog tipa, takođe nema problema da dobije keš? – dodala je druga osoba.

– Ovo je upitno pitanje – odgovorila je sestra Paulina.

Pročitajte još...  NOSITE UVEK TAČNO OVOLIKO METALNIH NOVČIĆA U NOVČANIKU Privlače sreću, novac i bogatstvo

– Degutantno je od nekoga tražiti novac, čak i za glupe higijenske uloške… – komentariše drugi. 

Za razliku od sveštenika, koji zarađuju podosta novca jer se njihova plata sastoji od: priloga sa tacne, novca za krštenja, sahrane ili venčanja, monahinje zarađuju malo, a sve što zarade predaju. 

Marta Abramovič, autorka knjige „Monahinje nečujno odlaze“ napisala je da „sestrama nije dozvoljeno da imaju bilo kakvu robu, svoj novac. Morate da tražite sve – donji veš, šetnju, dozvolu da čitati knjigu“.

 

 

Tužila je državu

Kako prenosi monei.pl , časne sestre u Poljskoj se već 20 godina bore za ugovore o radu i normalne penzije. Bivša monahinja Malgoržata Nidželska prva je u Poljskoj podnela tužbu sudu. Od franjevaca je tražila 82.000. PLN odštete (oko 2.000.000 dinara), jer je 13 godina kuvala obroke za preko 120 ljudi od 8:30 do čak 22, što joj je narušilo zdravlje.

Pročitajte još...  Snimak jedne devojke sa Zlatibora izazvao lavinu komentara: "Ko te tera da ideš tamo?" VIDEO

Većina aktivnih monahinja posle 40 godina rada prima najnižu penziju, koja se u celosti isplaćuje igumaniju. Sveštenici koji imaju 75 godina, pored standardne penzije od ZUS-a, dobijaju i novac iz Crkvenog fonda.

BONUS VIDEO

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare