Postoji jednostavan trik sa nekoliko kuhinjskih sastojaka koji može produžiti svežinu buketa cveća i do nekoliko dana.
Nema ništa gore nego kada vam prelep buket uvene posle samo nekoliko dana. Srećom, postoji jednostavan trik sa tri sastojka iz kuhinje koji će ga duže održati svežim.
Tina Merola ima rešenje koje svako može da napravi kod kuće.
– Hrana za rezano cveće pomaže jer obezbeđuje hranljive materije, održava vodu pogodnom za cveće, sprečava bakterije i produžava njihov vek trajanja – rekla je ona.
Dodala je da to takođe pomaže da se zatvoreni pupoljci otvore nakon sečenja. Male kesice zapravo sadrže samo tri sastojka: šećer, limunsku kiselinu i sirće.
Ova smeša hrani i hidrira skoro sve vrste rezanog cveća i sprečava rast bakterija.
– Šećer hrani stabljiku, limunska kiselina snižava pH vrednost vode kako bi cvet mogao bolje da apsorbuje vodu, a sirće sprečava razvoj bakterija. Pošto šećer privlači neželjene mikroorganizme, potrebno je dodati antibakterijsku komponentu poput sirćeta – dodaje Merola.