Iako potiče iz Južne Amerike, krompir se najčešće povezuje s Evropom i njenom kuhinjom. Na kraju krajeva, bolest koja je napala ovu biljku zaslužna je za veliki talas irskih emigranata koji su se preselili u SAD. U Hrvatskoj, krompir je postao popularan za vreme vladavine kraljice Marije Terezije, a najnovije istraživanje časopisa Nurture pokazuje da je krompir ne samo koristan, već i zdrav.
Iako je često zanemaren zbog svog pomalo neuglednog izgleda, krompir je zapravo izuzetno koristan. Pored toga što je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama, pokazalo se da je krompir i izuzetno zdrav, čak do te mere da istraživanje sugeriše kako bi mogao biti ključ za dug i kvalitetan život.
Iako je istraživanje objavljeno u američkom časopisu Nurture, istraživanje je sprovedeno u Norveškoj. Osim senzacionalističke tvrdnje o produženju života, studija ističe da krompir može odlično doprineti sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
Studija je bazirana na uzorku od gotovo 80.000 odraslih osoba i obuhvatila je period od 33 godine. Ispitanici su prosečno konzumirali oko 200 grama krompira dnevno, što odgovara približno dva krompira dnevno. Rezultati su pokazali da su oni koji su redovno jeli krompir imali nižu stopu smrtnosti tokom ove višedecenijske studije. Dodatna prednost krompira je i to što je jedan od poslednjih namirnica koje su i dalje priuštive većini ljudi, čak i u vremenu globalne inflacije.
Za one koji žele da znaju više, krompir je Evropi postao poznat zahvaljujući španskim konkvistadorima koji su ga doneli u Španiju u 16. veku. Od tada pa do danas, veliki deo kontinentalne Evrope ne može da zamisli svakodnevni život bez ove namirnice.