Neko od ovih 10 imena treba da nose deca rođena u zimu

U našim krajevima zima obično podrazumeva izuzetno hladne dane, a od davnina se verovalo da deci rođenoj u tom periodu roditelji treba da daju ime koje će ih “štititi” od mećave i hladnoće.

Druga verovanja kažu da deci treba davati ime prema zaštitniku ili prazniku na koje je dete rođeno.

Mnoga od ovih narodnih verovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvana do današnjih dana.

Ako je vaše dete rođeno na zimu, ovo su neka od imena koja prema starim verovanjima treba da mu date.

1. Nikola – Nikolina

Deca rođena u decembru, oko Svetog Nikole, često dobijaju ime po ovom velikom svetitelju. Ovo ime potiče iz latinskog jezika i origanlni naziv mu je “Nikolaus”. U sebi sadrži dve reči: “nike” (pobeda) i “laos” (narod), pa se prevodi kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu.

Pročitajte još...  Ti si car, čoveče": Procureo video koji otkriva šta Đoković radi van teniskih terena, "da li je ovo stvarno

2. Vuk – Vukosava

Ovo je staroslovensko ime za koje se od davnina verovalo da ima dejstvo magije, a davalo se deci u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri. Ime je davano muškom detetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od “vuka”. Slično ako je dete rođeno u zimskim mesecima, ovo ime se davalo zbog zdravlja i “protiv hladnoće”.

3. Božidar – Božidarka

Ovo ime se davalo detetu koga su roditelji željno i dugo iščekivali, pa im ga Bog napokon “dao”. Takođe, ime se tradicionalno daje deci rođenoj na Božić ili oko ovog praznika, kao i na Bogojavljenje.

4. Andrej – Andrijana

Pročitajte još...  Opasan trend se preselio u školske klupe: Đaci masovno koriste aplikaciju "koliko košta tvoj autfit" za ismevanje dece koja nemaju markiranu odeću

Ime potiče iz grčkog “Andreas”, u značenju “hrabar, muževan”. U raznim varijanama ime je popularno u svim evropskim jezicima zahvaljujući tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola, a u Srbiji se daje deci rođenoj oko 13. decembra kada je slava Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

5. Stefan – Stefana

Ime grčkog porekla i varijanta je grčkog imena “Stefanos”, što znači venac ili kruna. U prenesenom značenju ima znači “onaj koji je krunisan, koji je ovenčan”. Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara.

6. Vasilije – Vasilija

Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči “basileios”, što znači carski, kraljevski. Takođe može da označava i biljku bosiljak koja važi za Božiji cvet kome se pripisuju mnogobrojna blagotvorna dejstva. Ovo ime daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (na srpsku novu godinu) i oko Bogojavljanja.

Pročitajte još...  AKO JE NA MALU GOSPU OBLAČNO I PADA KIŠA, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA Staro verovanje koje ne greši

7. Jovan – Jovana

Ovo ime je od starine prisutno među hrišćanskim svetom. Biblijsko je i kalendarsko ime, a da je se deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara.

8. Sava – Savka

Sava je i muško i žensko srpsko ime. Hebrejskog je porekla nastalo od reči “Saba”, što znači preobražen, pravedan. Kod nas je vekovima jedno od najčešćih imena zahvaljujući kultu Rastka Nemanjića, Svetog Save, prvog srpskog ahiepiskopa čiji se dan proslavlja 27. januara.

9. Snežan – Snežana

Ime koje je u ovoj varijanti popularno u Srbiji, ali je poznato i među drugim slavenskim narodima u drugačijoj pisanoj formi, ali sa istim značenjem. Ime je izvedeno od “sneg” i muška varijanta se zglavnom izgubila, ali je ženska i da lje prilično popularna. Daje se deci rođenoj preko zime da budu “nežna, lepa, bela kao sneg“.

Pročitajte još...  BALKANSKI FENG ŠUI Jedna soba je ključ blagostanja, a prag kuće nosi posebnu simboliku

10. Kristijan – Kristina

Ime grčkog porekla koje prevedeno znači “hrišćanin”. Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu, a u Srbiji se daju deci rođenoj oko Božića.

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!