Posle 22 godine. Viđena najčudnija životinja na svetuRužičastu ribu sa „rukama“ poslednji put je video ronilac kod Tasmanije 1999. godine, a viđena je samo četiri puta. U strahu za njen opstanak, zvaničnici su je nedavno klasifikovali kao ugroženu.

Ali australijski istraživači sada kažu da ponovo pronašli ribu-šetača, na snimku koji je podvodna kamera zabeležila ranije ove godine u morskom parku. Riba je primećena u dubljim i otvorenijim vodama od onih u kojima je ranije živela.

Naučnici su prvobitno mislili da je riba plitkovodna vrsta koja živi u zaštićenim zalivima – ali je sada pronađena na dubini od 150 metara pored divlje južne obale Tasmanije.

„Ovo je uzbudljivo otkriće i nudi nadu za kontinuirani opstanak ružičastih ribica, jer očigledno imaju šire stanište i rasprostranjenost nego što se ranije mislilo“, rekao je vodeći istraživač i morski biolog Nevile Baret, vanredni profesor na Univerzitetu Tasmanije.

Pročitajte još...  Otkrijte RAJ na plažama Mersa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!

Riba ima nesrazmerno velike „ruke“ na kojima pored plivanja „šeta“ po morskom dnu.

U februaru, Baretov tim je bacio kameru sa mamcem na morsko dno morskog parka Tasman Frakčur da bi istražio korale, jastoge i vrste riba koje tu žive.

Zaštićeni park – veličine Švajcarske – poznat je po tome što ima dugu pukotinu u zemljinoj kori koja je omogućila da se morski život nastani i u dubinama od preko 4.000 metara.

Pomoćnik istraživača koja je pregledala snimke u oktobru je uočila neobično stvorenje među gomilom većih životinja koje je privukao mamac.

„Gledala sam jedan od naših snimaka i na ivici grebena je iskočila riba koja je izgledala pomalo čudno“, rekla je Ešli Bastijansen sa univerzitetskog Instituta za antarktičke i morske studije. „Pomnije sam je osmotrila i videla male ruke“, rekla je ona za ABC.

Pročitajte još...  Zašto ne možete da smršate iako vežbate

Na snimku se vidi riba od 15 cm kako se penje na ivicu nakon što ju je uznemirio kameni jastog. U početku radoznala zbog komešanja, posmatrala je scenu nekoliko sekundi pre nego što je otplivala.

„Za to vreme smo uspeli da je snimimo i apsolutno identifikujemo vrstu i izmerimo njenu veličinu“, rekao je Baret za ABC.

Ružičasta riba sa „rukama“ jedna je od 14 vrsta ovih riba koje se mogu videti oko Tasmanije, ostrva južno od australijskog kopna.

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare