U GRČKU VIŠE NEĆE MOĆI „PARADAJZ TURISTI“ Evo šta će se sve oduzimati na granicama od ove sezoneSvake godine na početku letnje sezone u novinama se pojavljuju naslovi kako se na granici Evzone oduzima hrana našim turistima. Po grčkim carinskim propisima unošenje mesa i mlečnih proizvoda, kvarljive hrane (neupakovane) kao i unošenje biljaka je zabranjeno. Za ostale namirnice i neke vrednije predmete takođe postoje ograničenja.

Grci našim turistima progledavaju kroz prste i uglavnom tolerišu unošenje i zabranjenih namirnica.

Međutim, na osnovu dosadašnjeg iskustva, na početku svake sezone grčki carinici pregledaju prtljag nekolicine putnika u autobusima turističkih agencija i oduzmu zabranjene namirnice. Tom prilikom se desi da desetak ili više naših putnika u prvih nekoliko autobuskih smena ostane bez hrane.

Nije se do sada dešavalo da zaustavljaju automobile niti da sa ovom praksom nastavljaju kako leto odmiče već samo na samom početku sezone odnosno krajem maja i početkom juna.

To što grčki carinici tolerišu unos nedozvoljenih namirnica ne znači da treba da se previše opustite i sa sobom nosite i potrebno i nepotrebno.

Pre nego što krenete na letovanje najbolje je da se raspitate za cene namirnica koje planirate da ponesete, jer razlika u cenama u srpskim i grčkim marketima nije uopšte tako velika kao što na prvi pogled izgleda.Razumemo da je letovanje teško otplatiti i da je nošenje hrane iz Srbije vid uštede, ali razmislite da uštedite i na drugačiji način.

Nikako nemojte nositi sveže meso i kuvana jela, jer je meso neznatno skuplje u Grčkoj, a umesto kuvanih jela bolje je da ponesete gotova jela koja nisu skupa.

Pročitajte još...  Lekari pronašli staklenu čašu u bešici

Voće i povrće u Grčkoj koštaju kao i kod nas, a mnoge namirnice su u supermarketima iz lanca Lidl povoljnije nego u Srbiji.

Na pijacama, kojih ima u gotovo svim letovalištima, mogu se kupiti i meso, mleko i mlečni proizvodi, ali i voće i povrće po dosta nižoj ceni.

Voda je u Grčkoj takođe povoljnija, a mogu se naći i jeftina uvozna piva i sokovi.

Ukoliko sa sobom preko granice nosite skupe uređaje (fotoaparate, kamere, laptop i sl) po pravilu ste dužni da ih prijavite na granici. I neprijavljivanje ovih predmeta se toleriše, ali moglo bi se desiti da vam neki carinik napravi problem pri izlasku.

Nemojte svraćati pre ulaska u Grčku u free shop-u i kupovati velike količine cigareta. Dozvoljeno je uneti samo 2 pakovanja cigareta po osobi.

Pročitajte još...  Monahinja osuđena zbog ubistva - Lajk.rs

Unošenje alkoholnog pića je takođe ograničeno na litar do dva po osobi, a ukoliko sa sobom imate više od 10 000€ u gotovini neophodno je da ih prijavite.

Po našem iskustvu, ako ste umereni u nošenju hrane i pića nećete imati nikakvih problema čak i da prekršite neki od propisa, ali treba biti obazriv i ne rizikovati bez preke potrebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare