NARODNI KALENDAR Da li je došao kraj zimi? – Evo kad će „Baba Matra“ da pokaže ćudPoslednjeg dana januara počeo je hamsin, ili po narodnoj meteorologiji drugi deo zime. Dolazi posle Zehmerije i smatra se manje hladnim periodom. Označava period koji traje 50 dana do proleća.

Prema narodnim verovanjima, prva đemre će uskoro ‘udariti'. Stariji su govorili da kada prvi džemre „pukne“ život se vraća u prirodu, pojavljuju se prvi pupoljci i vide se prvi znaci visibabe i ljubičice. Prvo ‘udari' 19. februara, i to u vazduh. Tada vazduh bi trebalo da bude topliji i ne bi trebalo da bude više mrazeva ili velikih minusa.

Drugi je 26. februara, kada ‘puca' vodu i tada voda više ne bi smela da se ledi. Treći ‘udari' u zemlju petog marta, kada možete očekivati da će zemlja proraditi i sedeti.

Odmah posle prve žeravice u narodu postoji običaj da se korenje breze seče i na njega postavlja otvor staklenih flaša kako bi u njih kapao sok od breze. U tom položaju flaša ostaje do trećeg žara. Sakupljeni sok se koristi za lečenje, posebno obolelih bubrega.

Posle treće žeravice toplotnog talasa voćke se orezuju i kalemljuju. Inače, ovaj period je oduvek nazivan „sezonom bolovanja“ jer najčešće izaziva manje ili veće zdravstvene tegobe kod većine ljudi, čiji je imunitet iscrpljen pred kraj zime, a koji su tokom ove promene godišnjeg doba skloni raznim virusima. 

Pročitajte još...  PREVRNUĆE VAM SE ŽELUDAC Evo zašto nikada ne treba da koristite toalet papir iz aviona (VIDEO)

Hamsin se smatra prekretnicom zime u kojem se pojavljuju tzv. tri džemreta (tr. cemre – val, udarac, topla zračna struja) s kojim se veruje da zimski uticaji polako popuštaju i pojavljuju prvi znaci proleća.

Spomenuti period traje do 21. marta koji se poklapa sa astronomskim početkom proleća, koji uključuje i periode sa tzv. baba martom, odnosno periode sa izrazito promenjivim vremenskim prilikama.

Hamsin je poznat i kao vreli vetar porijeklom iz Sahare, koji u spomenutom periodu puše duž severa Afrike prema Egiptu i Arabijskom poluostrvu, uzrokujući vrlo visoke temperature vazduha. 

Džemre je turska reč i označava vazdušni talas ili struju koja dovodi do postepenog popuštanja mraza i hladnoće u rano proleće. Legenda kaže da kada prvi „pukne“, život se vraća prirodi, pojavljuju se prvi pupoljci, a vide se prve ljubičice.

Sretenje

Prema narodnom verovanju u Srba, u pčetvrtak, na Sretenje medvedi mogu da predvide da li se zima produžava ili je vreme za toplije dane.

Pročitajte još...  "RADENKO, JAVI SE ŽENI!" Rođaci traže Srbina koji je otišao u Nemačku, valjaćete se od smeha posle ove objave

Ako mečka izađe iz svoje pećine i ne vrati se unutra to znači da zima neće potrajati.

Međutim, ako je sunčan dan pa medved ugleda svoju senku, uplaši se i vrati nazad u pećinu prema verovanju to znači da će zima da traje još šest nedelja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare