U BIBLIJI HRANU DELE NA ČISTU I NEČISTU Za svinjetinu, ribu i ptice postoje stroga pravilaU Bibliji, posebno u Levitskom zakoniku, pravila o čistoj i nečistoj hrani su detaljno opisana. Ova pravila predstavljaju deo Mojsijevog zakona i odnose se na higijenske, verske i kulturne smernice.

„Ne jedite ništa što je odvratno“, poručuje se u petoj Mojsijevoj knjizi. Pa šta je to „odvratna“, odnosno nečista hrana, a šta čista?

Čista hrana

Levitski zakonik identifikuje životinje koje su odobrene za konzumaciju. Među čistim životinjama nalaze se one koje imajukopita i žvaću (npr. govedo, jagnje, koza). Takođe, ribe sa perajima i ljuskama smatraju se čistim, kao i ptice koje nisu grabljivice.

„Ovo je stoka koju možete jesti: vo, ovca, koza, jelen, srna, srndać, kozorog, antilopa, bivo i divokoza. Jedite svaku životinju koja ima razdvojene papke, kod koje su papci potpuno razdvojeni i koja preživa. Međutim, od onih životinja što preživaju, ili imaju papke razdvojene na dvoje, ne jedite kamilu, zeca i damana. Te neka budu obredno nečiste za vas, zato što preživaju, ali nemaju razdvojene papke. Svinja takođe neka bude obredno nečista za vas, jer ima razdvojene papke, ali ne preživa. Njihovo meso ne jedite, i ne dotičite njihovu strvinu“

„A od svega što živi u vodi možete jesti sve što ima peraje i krljušt. A sve što nema peraje i krljušt, neka bude obredno nečisto za vas“.

Pročitajte još...  OVAJ DORUČAK ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM Jedite ga dve nedelje i bićete ZATEČENI šta će se desiti sa vašim telom

„Jedite sve čiste ptice. A ove nemojte jesti: orla, lešinara, jastreba, sokola, kopca svake vrste, sve vrste gavrana, noja, sovu, galeba, sve vrste kraguja, ćuka, buljinu, labuda, buljinu, beloglavog supa i kormorana, rodu, sve vrste čaplji, pupavca i slepog miša. Sve krilate bube neka budu nečiste za vas. Ne jedite ih!“

„Svaku čistu pticu možete jesti“.

„Ne jedite ništa što ugine. To daj došljaku koji živi u tvojim gradovima neka jede, ili prodaj strancu. Jer ti si narod posvećen Gospodu, Bogu svome“.

„Ne kuvaj jare u mleku njegove majke“! (Peta Mojsijeva knjiga, 14. poglvlje)

Nečista hrana

S druge strane, Levitski zakonik nabraja životinje koje se smatraju nečistima i koje treba izbegavati u ishrani. To obuhvata životinje koje nemaju razdeljen kopitara ili ne žvaću cud, kao i sve grabljivice i ptice grabljivice. Neke insekte takođe smatraju nečistim.

Simbolika i praktičnost

Ova pravila o čistoj i nečistoj hrani imaju i versku simboliku i praktičnu stranu. Verska simbolika ogleda se u verovanju da je poštovanje ovih smernica izraz posvećenosti Bogu i Njegovim zakonima. S druge strane, postojala je i praktična strana ovih pravila u doba kada su napisana, jer su mnoge od spomenutih životinja bile nosioci bolesti, a njihova konzumacija mogla je predstavljati zdravstveni rizik.

Pročitajte još...  NAJTEŽA MOZGALICA IKADA Ako rešite ovaj slikovni zadatak, imate natprosečni um

Promene u savremenom kontekstu

Danas, mnogi vernici ne slede striktno ova pravila, a mnogi faktori, uključujući kulture i medicinske saznanje, utiču na to šta smatramo čistom i nečistom hranom. Neki ljudi, poput onih koji slede drevne verske smernice, i dalje praktikuju ova pravila u njihovom originalnom obliku, dok drugi razmatraju ova pravila u istorijskom i kulturnom kontekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare