Bila je najbolja sportistkinja u Jugoslaviji: Postavila je SVETSKI rekord, a u najvažnijoj trci odlučila je da sedne na pod i da se IZUJE!

Vera Nikolić rođena je u selu Grabovici kod Despotovca u porodici kovača. Međutim, još u mladosti je znala čime tačno želi da se bavi, a mnogima je to dokazala sa 13 godina kada je odnela pobedu na školskom krosu u Ćupriji. Tu ju je zapazio atletski stručnjak Aleksandar Petrović i predložio joj da zajedno rade.

Posle samo godinu dana, Petrović je uspeo da pomogne Veri da ostvari neverovatne uspehe na takmičenjima širom Srbije i Jugoslavije. Sa samo 14 godina ostvarila je dobre rezultate, a sa 16 postala je reprezentativka i prvakinja Balkana. 

Prvo dragoceno zlato osvojila je na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, 1966. godine, u trci na 800 metara, gde je “oduvala” konkurenciju i pobedila iskusniju Žužu Sabo.

 

To je bila prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju, a zbog ovog doprinosa Vera je dobila nadimak “Zlatna Vera”, a krajem godine je po izboru lista “Sport” proglašena za sportistu godine u Jugoslaviji.

Najbolje uspehe ostvarila je u disciplini 800 m, u kojoj je 1966. i 1971. osvojila evropske titule, a u julu 1968. godine postavila je svetski rekord 2:00,5 koji je uspela da zadrži sve do 11. jula 1971. 

Pročitajte još...  Da li je ovo najbolji i najluđi POSAO na celom svetu? Zbog LENJOSTI roditelja, ona zaradi više od 100 HILJADA evra godišnje, a ne pomeri se iz FOTELJE!

Međutim, sve je nekako pošlo naopako kada je došla na Olimpijske igre 1968. koje su se održale u Meksiku. Došla je kao favorit, ali je zbog pritiska odustala u polufinalnoj trci, i to za vreme takmičenja. Vera je u tom trenutku vodila na stazi, a onda je samo stala, sklonila se u stranu i vratila na start, gde je sela na pod i izula patike!

Na sledećim igrama 1972. godine je postavila je svoj lični rekord na 800 m u finalu, ali je zauzevšila na petom mestu – na kraju Vera je dve godine kasnije odlučila da napusti atletiku, pa je radila kao trener sve do 2007. godine.

Pošto je doživela moždani udar 21. januara 2021. godine pala je u indukovanu komu, a umrla je 28. juna 2021., sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Neko bi rekao RAZMAŽENA i BAHATA, ali može joj se: Ovo su ZABRANJENE namirnice na trpezi kraljice Elizabete


Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x