REČ SA MOĆNIM ZNAČENJEM Da li znate šta znači “Aliluja”?

Reč “Aliluja” je slavoslovni usklik, koji na hebrejskom znači “Hvalite Boga” ili “Hvalite Gospoda” («allelu» = hvalite i «ja» ili «jah» = skraćeni oblik za neizrecivo ime Jahve). On je iz Psalama i iz njegove upotrebe u judejskom bogosluženju hrama i sinagoge, prešlo u Novi Zavet i liturgijsku praksu vaseljenske Crkve.

Slavoslovni uzvik i poklič

U Otkrivenju Jovanovom ga susrećemo četiri puta, uvek u smislu slavoslovljenja i uvek u veoma očiglednom liturgijskom okviru (Otkr. 19, 1.3.4.6: “I posle ovoga čuh kao glas silni naroda mnogoga na nebu gde govori: Aliluja! Spasenje i slava i čast i sila Bogu našemu… I ponovo rekoše: Aliluja!… i pokloniše se Bogu koji sedi na prestolu, govoreći: Amin! Aliluja!… I čuh kao glas naroda mnogoga, i kao glas voda mnogih, i kao glas gromova silnih, gde govore: Aliluja! Jer se zacari Gospod Bog Svedržitelj. Radujmo se i veselimo se i dajmo slavu Njemu…”). 

Pročitajte još...  Grci na ulazu u jedan APARTMAN napisali "pravilnik" za Srbe: Nije ih RAZLJUTILO što ne peru NOGE, nego i ove stvari

“Aliluja” je, u skladu sa svojim gramatičkim smislom i svojom biblijskom prošlošću, u hrišćanskom predanju najšire upotrebljeno kao slavoslovni uzvik, kao neka vrsta radosnog pokliča, ili pozdrava, ili kao podsticaj na hvalu Bogu.

Takođe, “Aliluja” je na neki način i vrsta pobedničkog pokliča i pretpostavlja rat protiv suprotstavljenih demonskih sila i njegov srećan završetak, dakle, povezan je sa sudom Božijim nad grešnim svetom. 

U zapadnoj tradiciji aliluja je posebno obeležje uskršnje liturgije.

BONUS VIDEO

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x