I ONI SE SMRZAVAJU Period od decembra do marta najteži je za napuštene pse – hrane i vode na ulici ima malo, a svakodnevno im prete promrzline i bolestiIpak, postoje opcije za pomoć da bi bar malo lakše pregurale zimu.

Bez vode nema života

Veterinari posebno skreću pažnju na vodu jer, da bi ostali zdravi, ulični psi uvek moraju imati dostupnu vodu koja nije zaleđena. Posude sa smrznutom vodom sklonite od pasa jer, ukoliko su mnogo žedni, psi neretko ližu led, što može da izazove niz bolesti. Ukoliko ste u mogućnosti, što češće psima iznosite činije sa pijaćom vodom, najbolje toplom. U posudu, najbolje ne metalnu, stavite i neku manju lopticu koja će otežati smrzavanje vode.

Foto: Shutterstock

 

Hrana za pse, mačke, ali i ptice

Pročitajte još...  Zena na samrti poverila psa komsiji

Pronalaženje hrane zimi je vrlo teško, a čak i hrana koja je dostupna se brzo smrzne i može ugroziti život životinja. Pas koji je sit i nahranjen ima mnogo veće šanse da preživi niske temperature, nego gladan i iznuren pas. Ponesite sa sobom nešto granula ili ostatke od vaših obroka (ostaci čvrste hrane, salama…) i ostavite na mestima na kojima se okupljaju napušteni psi. Kuvanu hranu dajete samo ako će psi da je pojedu odmah, jer će se smrznuti. Osim pasa i mačaka, tokom zimskih dana važno je setiti se i ptica, jer u zimskim danima i one teže dolaze do hrane. Njih je najbolje hraniti zrnevljem i semenkama, dok se hleb ne preporučuje zbog soli i aditiva.

Pročitajte još...  NA DEJT VODITE PSA SA SOBOM Može da prepozna da li izlazite sa lošom osobom, eksperiment šokirao čak i naučnike

Foto: Shutterstock

 

Sklonište, makar i privremeno

Snežne padavine za pse sa ulice su mnogo opasne jer se pahulje ili kapi kiše zadržavaju na krznu i zamrzavaju. Zato im obezbedite sklonište u nekom delu dvorišta ili im napravite kućicu, u nju stavite stare jakne, posteljinu ili ćebe. Improvizovane kućice mogu da se naprave od kartonskih kutija svih veličina, a za manje pse i od drvenih gajbica za voće (čvršće su).

Najbolja izolacija je stiropor ili stirodur, ali ako to nemate, dobro može poslužiti i deblji sloj starih novina, više slojeva kartona, apsolutno sve od tkanina (ćebad, peškiri, stare jakne, džemperi).  Za postavljanje kućice birajte zaklonjena mesta i mesta koja nisu izložena direktnim naletima vetra ili promaje. Idealno je da je kućica natkrivena, kako ne bi bila izložena kiši i snegu.

Pročitajte još...  Ko odlučuje o sudbini psa koji je usmrtio čoveka

Tokom hladnih dana ulazi zgrada mogu bar nakratko biti spas za veliki broj životinja s ulice.

Foto: Shutterstock

 

* Antifriz je jedna od opasnosti koja može biti posebno smrtonosna za pse. Pogledajte ispod svog automobila, proverite da li nešto curi i odmah očistite antifriz sa zemlje ukoliko ga primetite.

* Sredstva za otapanje leda su još jedna opasnost. Neki od tih proizvoda mogu da oštete kožu ili da dovedu do zdravstvenih problema ako se progutaju. Razmislite o pesku kao najsigurnijoj meri za životinje.

* Vozačima se preporučuje da pre svakog polaska pogledaju da se između točkova ne nalazi napuštena životinja ili da prilikom ulaska u vozilo kratko pritisnu sirenu.

Pročitajte još...  Pas prekrio kameru igračkom - Lajk.rs

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare