Hladoća može mnogo da im naškodi: Evo kako da im zaštite njuškicu ili šapiceStručnjaci ističu da se priprema ljubimaca za hladne dane ogleda u ustaljenoj rutini. Na ovaj način osiguravamo njihovu emotivnu bezbednost, upozorava Kinološko društvo Novi Beograd

Niko ne voli kada mu je hladno. Kod životinja su tokom zime prvi na udaru goli stomačići i šapice. Ukoliko je ljubimcu prijatno, možete se poslužiti odelcima, a promrzle i grube šapice obavezno namažite namenskom mašću nakon povratka iz šetnje.

Pokušajte da tokom hladnijih meseci kupanje svedete na jednom, do dva puta mesečno. Naravno, nakon šetnje svom ljubimcu možete prati šape, ili krzno ukoliko se isprljao, ali kompletno kupanje svedite na minimum.

Praznici za ljubimce mogu biti i te kako stresni, i to ne samo zbog iznenadnog praska i buke. Kao i ljudska koža, nežni jastučići na šapama i koža na nosu veoma su podložni pucanju.

Pročitajte još...  Kakva je rasa mačka kinkalov

A kada je koža gruba i suva, ona boli. Posebno jer naši ljubimci 70 odsto vremena provode na nogama i u njuškanju. Srećom, na tržištu postoje namenske masti za šape i njušku koje odlično saniraju problem ispucalih šapa.

U nekim slučajevima, kada je pas zbog hladnoće izrazito nervozan, jauče, ili je agresivan čak i prema vlasniku, preporučuje se upotreba prirodnih sredstava za umirenje, poput CBD ulja, koji blagotvorno i umirujuće deluje na ljubimce.guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare