SPREMITE SE ZA INTENZIVNE ZVUKE MJAUKANJA Da li se mačke zaista pare samo u februaru?Iako je često rasprostranjeno mišljenje da se mačke pare isključivo u februaru, stvarnost je drugačija. Parenje mačaka može se događati tokom cele godine, pod uticajem različitih faktora, uključujući svetlost, temperaturu, dostupnost hrane i hormonske promene.

Mačke su poliestrične, što znači da ulaze u estrus (period kada su spremne za parenje) tokom cele godine, s određenim intervalima između estrusa. To znači da se estrus može pojaviti više puta godišnje, svaki put trajući nekoliko dana.

Mit o mačkama i februaru, koji tvrdi da su mačke posebno aktivne i spremne za parenje tokom tog meseca, nije potkrepljen naučnim činjenicama. Verovatno je rezultat kulturnih uverenja kojima su ljudi pokušavali da objasne ponašanje mačaka.

Sezona parenja kod mačaka često postaje intenzivnija kako se približava proleće i leto, usled povećanja svetla i toplote. Tokom tog perioda, mačke češće ulaze u estrus i aktivno traže partnere.

Važno je naglasiti da je sterilizacija ili kastracija mačaka uobičajena praksa kod kućnih ljubimaca, čime se sprečava nepotrebna reprodukcija i kontroliše populacija mačaka, piše Avaz.ba.

Pročitajte još...  Kako je žena udomila preko 1000 životinja

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najvise glasova
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare