Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

Reakcija humanoidnog robota zaprepastila njegove kreatore

Na nedavno objavljenom video-snimku interakcije robota, nazvanog “Ameka”, (Ameca) i istraživača koji drži prst ispred njegovog lica i demonstrira kako robot prati kretnje i kako reaguje na približavanje i odmicanje prsta. Pošto istraživač krene da mu prstom dodirne nos, robot ga ljutito hvata za ruku i sklanja je.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Robot koji neverovatno podseća na živo biće, a koga razvija britanska kompanija “Engineered Arts”, najavljen je kao “buduće lice robotike” i “savršena čovekolika robotska platforma za interakciju čoveka i robota”.

Mašina sive boje donekle podseća na robote iz holivudske adaptacije dela Isaka Asimova Ja, robot iz 2004. Navodno, Ameka već ume da izrazi čitav niz ljudskih emocija, koje prate realistični pokreti očiju i lica.

Pročitajte još...  Znaš kako — osam besplatnih veština za veću digitalnu pismenost

Na snimku koji je firma sa sedištem u Kornvolu podelila na Jutjubu, kaže se da “Ameka reaguje kada nešto povredi njen “lični prostor”. Programeri napominju da je ovakvo ponašanje počelo da ih plaši, mada se navikavaju na njega.

Dok je većina onih koji su videli snimak u komentarima izrazila oduševljenje ponašanjem mašine, pojedini su ipak imali pomešana osećanja “uzbuđenja i straha”, a bilo je i objava na Tviteru u kojima se tvrdi da je ovo “prva opomena” o opasnostima do kojih bi mogla da dovede upotreba ovakvih tehnologija.

Međutim, kao i mnoge ranije demonstracije koje su objavljivali iz “Engineered Arts”-a, čini se da je ova reakcija robota unapred isprogramirana. U prethodnom snimku, videlo se kako se Ameka “budi”, pomera ramena i radoznalo posmatra svoje ruke pre nego što se “iznenadi”, “naljuti” i “osmehne” kada “primeti” da je snima kamera.

Pročitajte još...  Kako se zaštititi od internet prevara: Obratite pažnju na sledeće stvari

Ova vrsta robota je dostupna za kupovinu ili iznamljivanje, ali trenutno postoji samo stacionarni model. Programeri rade na nadogradnji mašine koja ume da oponaša ljudske emocije i grimase, strukturu kostiju i teksturu kože.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x