META ISPLAĆUJE MILIONE! Mark Zakerberg doneo istorijsku odluku!Mark Zakerberg iznenadio je javnost kada se na saslušanju u američkom Senatu posvećenom internet bezbednosti dece javno izvinio porodicama koje su pretrpele „bilo kakvu vrstu štete ili boli“ zbog prakse koju njegova kompanija Meta primenjuje na društvenim mrežama koje su joj u vlasništvu.

Samo nekoliko dana kasnije, stiže novo iznenađenje: Zakerbergova Meta će prvi put isplatiti dividende, što će neke deoničare učiniti bogatašima.

Tehnološki gigant u vlasništvu ima InstagramFacebook i WhatsApp. U saopštenju za javnost Zakerberg je rast poslovanja u prošloj godini pripisao azvršetku inicijative za Centre podataka, otpuštanju 10.000 radnika i unapređenju vešetačke inteligencije i metaverzuma.

Metina „godina efikasnosti“ koju je Zakerberg osmislio u martu prošle godine, dobro se isplatila deoničarima, piše BBC.

Ako je verovati saopštenju za medije, Upravni odbor Mete najavio je dividendu od od 0.50 dolara za svaku redovnu deonicu klase A i klase B, a isplata će biti obavljena 26. marta ove godine.

Pročitajte još...  Kako rešiti problem na mesindžeru

Nakon toga, svaka tri meseca dividende će biti isplaćivani dokle god za to postoje tržišni uslovi (čitaj – zarada). Isplata će imati najveći uticaj na Vangard grupu i BlekRok, koji su najveći deoničari, ali i na Majkla Šrepfera i Dejvida Fišera – tehničkog i finansijskog direktora Mete.

Zakerberg će zaraditi oko 175 miliona dolara kroz ovu isplatu, s obzirom na to da poseduje deonice Mete vredne 350 miliona dolara, javlja hrvatski Index.

Potez koji je povukao pionir društvenih mreža naišao je na opštu podršku kod investitora i na tržištu: posle najave o isplati dividendi, deonice kompanije porasle su za 20%, a otkupljeno je čak 50 milijardi dolara deonica kompanije Meta.

Ova isplata predstavlja distanciranje od Metine dosadašnje norme držanja velikih novčanih rezervi za preuzimanje drugih kompanija ili finansiranje istraživanja i razvoja.

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare