Izmirila je svoje NA KRV zavađene SINOVE: Kneginja Milica je uradila za Srbiju ono što NIJEDNA majka ne bi



 

Kneginja Milica, (u SPC imenovana kao monahinja Jevgenija), je predala dušu Gospodu jesenjeg nada 1405. godine u svojoj zadužbini Ljubostinji, sagrađenoj iste godine kada je i preminula.

Sa molitvenikom u ruci, u tim poslednjim trenucima, pored nje je bila Jefimija, supruga despota Uglješe Mrnjavčevića poginulog u bici na Marici 1371. koja joj je i sklopila oči. Slavna kneginja, u tom času monahinja Jevgenija, proživela je, kažu svetački spisi, oko 70 godina.

U bolu i tišini despot Stefan Lazarević je sahranio majku. Kraj njega je bila supruga Jelena i brat Vuk Lazarević.

Po zvanju je Milica kneginja. Međutim, posle Kosovske bitke ova vladarka je uspela da stvori svevremenski kult kako sebe, tako i svog supruga slavnog kneza Lazara. Naučnici smatraju da je i teritorija kojom je upravljao prvo njen muž, a potom i ona, bila dostojna zvanja carice. Tragična pogibija kneza Lazara na Kosovu vinula ih je u besmrtnost i dodelila im je najviše, carsko zvanje i to prema crkvenim spisima.

Pročitajte još...  Molitva protiv crne magije - Lajk.rs

Kad joj je muž 1389. poginuo u Kosovskoj bici, Milica je upravljala narodom i državom, jer su joj sinovi bili još deca. To su za državu bila teška vremena. Kada je njen stariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Tada je mogla da napusti državne poslove. Otišla je sa svojom rođakom Jefimijom u manastir Ljubostinju, koji je sama osnovala. U njemu se zamonašila i dobila ime Evgenija. Pred smrt primila je monaški zavet velike shime i dobila novo ime Efrosinija.

Posle velike tragedije srpskog naroda i poraza na Kosovu 1389, gde je zajedno, sa svim svojim vitezovima i vojskom, poginuo i srpski knez Lazar, Milica je (iako joj je nuđeno da sa decom ode da živi u Dubrovniku) izabrala teži put – ostala je u Srbiji, izranjavanoj, opusteloj i opustošenoj od pogibije i haranja koje su činili Turci u svom osvetničkom pohodu.

Pročitajte još...  SRBI DANAS SLAVE VELIKOG SVETITELJA Post je obavezan, a ovu jednu stvar nikako ne zaboravite!

Suočena sa propašću srpske države, sa nejasnom vizijom budućnosti koja joj je donosila više strepnje i straha nego nade, kneginja Milica je bila prinuđena da se, pored majčinskih briga i obaveza (njeni sinovi su bili još uvek maloletni), posveti državničkim poslovima, gde je, iako u veoma nepovoljnim i teškim okolnostima, iskazala izuzetnu mudrost. Uvidevši, naime, da, nedugo posle kosovske tragedije (samo tri meseca posle bitke), ugarski kralj Sigismund posle dužih priprema sprema napade na Srbiju, Milica prihvata savez sa Turcima. Uz njihovu pomoć, uspelo joj je čak da povrati predele koje je ugarski kralj osvojio.

Cena kojom je srpska kneginja platila ovaj savez bila je prevelika. Pored vazalnog odnosa Srbije u odnosu na Tursku, značila je i njenu veliku ličnu žrtvu. Svoju najmlađu ćerku, Oliveru, morala je da uda za turskog sultana Bajazita.

Pročitajte još...  DISNEY KONCERT: ČAROBNA MUZIKA IZ FILMOVA, 12. MAJA U MTS DVORANI

Pre nego što je monaškom rizom zamenila haljine narodu omiljene vladarke, Milica je sazvala sabor na kome je predala vlast svom sinu Stefanu.

Pored mudrosti stratega i vladarke, Milica je posedovala i dokazala mudrost roditelja, mireći svoje na krv oko vlasti zavađene sinove, što joj je i uspelo posle istinskog podviga. Po ciči zimi, u već poznim godinama svog života odlazi u Svetu Goru, ne bi li sprečila sukob svojih sinova Stefana i Vukana.

Među brojnim njenim po hrabrosti zabeleženim podvizima ostaće njeni odlasci u Carigrad, caru Bajazitu, svom zetu, prvi kada odlazi da spase od sigurne smrti svog sina Stefana (Bajazit je pripremao njegovu likvidaciju), i drugi, kada od istog tada moćnog i oholog vladara moli mošti svete Petke, koje iz Vidina prenosi u Srbiju kao zalog spasenja svoje zemlje.

Pročitajte još...  NEĆE MOĆI Manastir Dečani posedovao 700 hektara zemlje, Albanci hteli da im uzmu i 24 preostala, evo šta se desilo

Ostala je do dan danas najvoljenija srpska carica Milica.

BONUS VIDEO

 

 

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare