Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

“Na Dodika više ne treba računati, zna se kako je doveden na vlast”

Dodik je doneo odluku da se vrati u institucije, ako se ne bude držao onoga što je obećao (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću biće u teškoj situaciji – kazao je Šmit za sarajevsku Fejs televiziju (Face TV).

On je dodao da su “bonska ovlaštenja” još u ladici, dodavši da njegova ovlaštenja nisu samo da nekoga skine sa funkcije i da “Dodik to zna”.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

– Zna se kako je Dodik doveden na vlast. Sve što je usmereno protiv Dejtona biće sankcionisano. Međunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani – naglasio je Šmit.

Dalje je rekao da “nije pitanje kakav će se dil napraviti s Dodikom”, već se radi o tome da on “mora sesti i raditi svoj posao”.

Pročitajte još...  ERDOGAN PUCA OD BESA Zagrmeo posle sastanka sa Orbanom - Možete da varate svet, ali Tursku nećete!

– Ne treba mi Dodikovo priznanje. Iako ne govori sa mnom, Dodik stalno govori o meni. Nisam ja baš beznačajan za njega. Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika. Na Dodika više ne treba računati – ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Dodik i neki se, kako je naveo, “igraju” i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja. “Ako se ne povuku odluke Narodne skupštine RS, onda, kako to Šekspir kaže, ‘radiću pre nego što ću pričati o tome’. Mogu očekivati određene odluke, ali ko će doneti odluke i kakve će biti, videćemo…. Ići će se putem koji Dodik nije zamislio – kazao je Šmit.

Pročitajte još...  NEMAČKA PRETI BELORUSIJI: Lukašenko mora da shvati da njegove računice ne funkcionišu!

Rekao je da je nemoguće da 26 godina od formiranja države nije rešeno pitanje državne imovine i da se to pitanje mora postaviti i međunarodnoj zajednici.

– O državnoj imovini moramo sesti i pričati. Nije tačno da svo zemljište u RS pripada RS. Ja sam strpljiv, ali moje strpljenje ima granice. Postoji odluka, prema kojoj se državna imovina ne može davati ili prodavati dok se to pitanje ne reši – istakao je Šmit.

Dalje je rekao da se vrlo intezivno radi na pitanju sredstava EU koja se raspoređuju u BiH. “Međunarodna zajednica ne može samo davati novac i čekati da se nešto napravi”, ocenio je Visoki predstavnik u BiH. Šmit smatra da je situacija u BiH vrlo ozbiljna, ističući da se niko ne sme igrati sa integritetom BiH.

Pročitajte još...  VOZILO IZ DODIKOVE PRATNJE IMALO UDES Automobil završio u kanalu (FOTO)

– Dodik je imao šansu i nije je iskoristio. Zahvalan sam i (premijeru Hrvatske Andreju) Plenkoviću i Vučiću na angažmanu – naveo je on.

Šmit je kazao da neće poništiti zakon o zabrani negiranja genocida, koji je doneo njegov prethodnik Valentin Incko, a kritikovao je i prisustvo haškog osuđenika Vinka Pandurevića na ceremoniji proslave Dana Republike Srpske

– Pandurević stoji pored Dodika na paradi u Banjaluci. Da li to znači da je on Dodikov savetnik? Ako znači, onda je to bedno i moram Dodiku reći da je dosta – naveo je on.

Ocenio je da je Dodik “prokockao svoju šansu 9. januara”, naglašavajući da je Dodik “više tragična figura”, kao što je tragična i kompletna situacija u BiH.

Pročitajte još...  VEĆI DEO ENGLESKE U KOLAPSU Poplavljen čuveni most, saobraćaj u potpunoj blokadi(VIDEO)

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Šmit je ocenio da je ta inicijativa priprema za članstvo u EU, kao i da je dobra ako je integrativan proces.

BONUS VIDEO

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x