NAJNOVIJE
margin-top: 36px;

AMBASADOR RUSIJE JASNO PORUČIO Vreme nametanja u BiH prošlo!

– Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u Njujorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije Altea u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana –  rekao je Кalabuhov.

On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumele logiku Rusije.

– Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vreme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije Altea – kaže Кalabuhov.

Ruski ambasador je kazao da se njegova zemlja „principijelno zalaže da OHR bude što pre zatvoren”.

– OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi želele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vreme nametanja u BiH prošlo – istakao je Igor Кalabuhov.

On je ocenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

Pročitajte još...  BAJDEN PONOVO OKRENUO LEĐA NOVINARIMA Šef Bele kuće bez odgovora na pitanja (VIDEO)

– Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Paradoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići – naglasio je Кalabuhov.

On je napomenuo da izveštaj Кristijana Šmit o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Кalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika entiteta Republika Srpska o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u Bosni i Hercegovini potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

– Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru – istakao je Igor Кalabuhov.

 

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x