Zaključali 9 miliona stanovnika zbog skoka zaraženih

Kina se suočava s najvećim širenjem epidemije od 2020, što dovodi u pitanje njenu strategiju nula kovida.

Gradske vlasti Šenjanga gde se nalaze brojne fabrike među kojima i nemačkog proizvođača automobila BMW, su naredile stanovnicima da ostanu u svojim domovima.

Šengjang je glavni grad provincije Liaoning, koja se graniči sa provincijom Džilin, gde je najveći epicentar sadašnjeg talasa epidemije, izazvanog omikron sojem virusa.

Kinesko ministarstvo zdravlja objavilo je danas podatak o novih 4.770 slučajeva zaraze u celoj zemlji. Taj broj je nizak u poređenju s drugim zemljama u svetu ali je visok za Kinu i njenu strategiju nula kovida.

Pročitajte još...  RUMUNIJA RUŠI REKORDE: Danas 35.000 novozaraženih, duplo više nego juče

Zahvaljujući zaključavanjima, odnosno karantinima po dolasku na kinesku teritoriju ili trasiranjima kretanja zemlja je pre dve godine suzbila epidemiju, što je Kinezima omogućilo redovan način života.

Međutim, ta strategija kojom se štede ljudski životi (zvanično je u Kini bilo 4.638 umrlih od kovida od početka pandemije), teško pogađa njenu privredu. Predsednik Si Đinping prošle nedelje je pozvao da se minimizira uticaj epidemije na privredu, ali je istovremeno odbacio mogućnost znatnog ublažavanje strategije nula kovida.

U Šangaju, gde dnevno ima više stotina novih slučajeva zaraze korona virusom, vlasti su se opredelile za vrlo ciljana zaključavanja zgrada umesto opšteg zaključavanja celog grada.

Pročitajte još...  Neočekivano otkriven novi soj kornavirusa, moguća velika opasnost

U Džilinu, najteže pogođenoj provinciji, vlasti su juče objavile da je stiglo 10.000 doza Fajzerovog antikovid leka. To je izgleda prvi put da se lek Pakslovid koristi i u Kini.

Od prošle nedelje u toj provinciji su uvedene restrikcije kretanja. Stanovnici ne mogu da napuste svoju opštinu, a u više gradova moraju da ostane u svojim kućama.

Tehnološka metropola Šendžen na jugu zemlje, sa 17,5 miliona stranovnika, objavila je juče postepeno ukidanje strogog “lokdauna”, pošto je prethodno već donela mere s ciljem da smanji uticaj na fabrike i na promet u tamošnjoj luci.

Kinesko ministarstvo zdravlja u petak je objavilo da je tek 51 odsto starijih od 80 godina u kontinentalnoj Kini dobilo najmanje dve doze vakcine. To izaziva zabrinutost jer je u poluautonomnoj teritoriji Hongkong, na jugu, veliki skok zaraze doveo do opterećenja bolnica i visoke stope smrtnosti među starijim osobama.

Pročitajte još...  Omikron soj korona virusa se brže umnožava. Zaraza se lakše širi

 

 

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via