Direktor SZO: Pandemija korone sigurno nije gotova

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, izjavio je danas da pandemija korona virusa “sasvim sigurno nije gotova – uprkos tome što je opao broj prijavljenih slučajeva od kada je omikron soj bio na vrhuncu.

On je zvaničnicima, okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg sastanka SZO, rekao da odbijanje testiranja i sekvenciranja “znači da smo slepi za evoluciju virusa”, prenosi AP.

Tedros je ocenio da je u borbi protiv virusa postignut napredak i ukazao da je 60 odsto svetske populacije vakcinisano, ali je rekao da “nigde nije gotovo dok nije svuda gotovo”.

Ocenio je da “spuštamo gard na našu odgovornost”.

– Prijavljeni slučajevi povećavaju se u skoro 70 zemallja u svim oblastima, i to u svetu u kojem je stopa testiranja opala – naveo je Tedros.

Pročitajte još...  KENTAUR PRED VRATIMA SRBIJE Evropom hara novi soj korone sa ogromnim brojem mutacija, da li nas opet čeka zatvaranje?

On je dodao da prijavljeni broj smrtni slučajeva raste u Afirci, kontinentu sa najnižom stopom vakcinacije.

Istakao je i da je samo 57 zemalja, od kojih su skoro sve bogate države, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Tedros je ocenio i da, iako se snadbevanje vakcinama poboljšalo u svetu, ne postoji dovoljna politička posvećenost za korišćenje vakcina u pojedinim zemljama, dok su u drugim primećeni nedostaci u operativnim ili finansijskim kapacitetima.

– Pandemija neće magično nestati, ali mi možemo da je okončamo – rekao je Tedros.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x