JOŠ NIJE ZAVRŠENO SA KORONOM Dr Adžić upozorava: Pandemija može da traje do pet godina

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da pandemija korona virusa nije završena i da, prema definiciji, može da traje od dve do pet godina.

– Ono što je izvesno jeste da je virus oslabio, da je postignut solidan kolektivni imunitet, pre svega zahvaljujući imunizaciji stanovništva- rekla je Adžić Vukičević za današnju Politiku, prenosi Beta.

Prema njenim rečima više od 78 odsto stanovnika u najrazvijenijim delovima sveta primilo je obe doze vakcine, dok je samo osam odsto ljudi u najsiromašnijim zemljama vakcinisano, što može predstavljati dodatnu pretnju čitavom svetu.

Pročitajte još...  PREPOLOVIĆE RIZIK OD HOSPITALIZACIJE Sve o leku koji je stigao u Srbiju: Evo kome je namenjen i kako se koristi

Ona je navela da je trenutno u Kovid bolnici u Batajnici na lečenju oko 200 bolesnika, uglavnom starije životne dobi, dominantno u osmoj i devetoj deceniji života, a među njima je polovina vakcinisanih.

– Bolesnici imaju brojne pridružene bolesti, koje su zapravo i razlog njihove hospitalizacije, a kod nekih prediktor lošeg ishoda lečenja- rekla je Adžić Vukičević.

Ona je precizirala da je u jedinici intenzivne nege 20 bolesnika, dok je intubirano 16 pacijenata.

– Od otvaranja Kovid bolnice u Batajnici do danas lečeno je oko 20.000 bolesnika- rekla je Adžić Vukičević.

 

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via