OMIKRON DAJE SUPERIMUNITET Dr Gnjatović iznenadila novim otkrićem, pa spomenula i deltakron

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije, dr Marija Gnjatović, rekla je da je utvrđeno da jedna vrsta virusa korona daje najstabilniji imunitet od svih.

Govoreći o kombinaciji vakcine i preležanog soja, dr Gnjatović je rekla da je utvrđeno da omikron soj vakcinisanima daje takozvani superimunitet.

– Ranije se smatralo da blaži oblik bolesti dovodi do stvaranja manjeg broja antitela, koja potom kraće traju, ali sada je utvrđeno da omikroj soj stvara jako dobar i stabilan imunitet. Od januara je rađena studija i proveravan je antitelni odgovor kod 500 učesnika. Imali smo ispitanike koji nikada ranije nisu bili izloženi koroni, a stekli su jako stabilan imunitet nakon omikrona – rekla je ona.

Pročitajte još...  KON BURNO REAGOVAO Epidemiolog o četvrtoj dozi vakcine i kovid propusnicama koje traju 24 časa: To je apsolutni minimum!

Doktorka je objasnila da je bilo i pacijenata koji su se zarazili i pre nego što je prošlo šest meseci od vakcinacije, ali da su upravo tim zaražavanjem stekli superimunitet, pišu Novosti.

– Naš organizam pamti izloženost čak i kada nije došlo do odgovora posle vakcinacije. Sada se rezultatui vide u kombinaciji vakcine i zaražavanja omikron sojem – rekla je ona.

Kada je u pitanju deltakron soj, dr Gnjatović kaže da misli da on nije opasniji od prethodnih.

– Očekuje se da se brže širi, jer ima S protein kao omikron soj. Veliki broj ljudi imao je deltu ili omikron, ili je vakcinisan, pa se očekuje da će stvoreni imunitet delovati i na deltakron – rekla je ona.

Pročitajte još...  PREURANJENI KORONA PRESEK U Čačku su registrovana 22 novozaražena

Šta je delaktron

Mutirani spoj dva soja korone dobio je naziv deltakron. Novi supermutant korone zabeležen je u Velikoj Britaniji i predstavlja mešavinu delte i omikrona. Stručnjaci ga nazivaju deltakron i navode da zdravstvene vlasti pažljivo prate nove slučajeve. Smatra se da je deltakron nastao kod osobe koja je istovremeno bila zaražena sojevima delta i omikron, ali još uvek nije poznato koliko je ovaj soj zarazan ili kakvu kliničku sliku izaziva.

 

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via