Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

DELTA PLUS ZARAZNIJI I OPASNIJI Dr Jovanović otkriva sve o novom soju korone

Hrvatska je registrovala delta plus soj korone koji je još zarazniji od delta varijante. A iako nam je još gora pošast praktično na vratima, prof. dr Tanja Jovanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja radi na sekvenciranju genoma korone, kaže da delta plus ipak još nisu našli Srbiji.

– Izolovali smo neke druge varijante delte, koje nisu od značaja jer su na njima neke minimalne izmene, van regiona od značaja za virus. To su neke male varijante, ali još nismo izolovali delta plus, koji je još zarazniji od delta varijante – kaže prof. Jovanović

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Ona objašnjava zašto je delta plus zarazniji od preovlađujuće delte.

Pročitajte još...  OSAM BEBA U "MIŠOVIĆU" ZARAŽENO KORONOM Pedijatri upozoravaju - simptomi nisu naivni

– Delta plus je zarazniji jer ima jednu aminokiselinu više promenjenu u tom regionu bitnom za interakciju s čovekom. Ta promena koja se dešava na S proteinu samo mu omogućava jače vezivanje za ćelije, lakše ulazi u ljudsku ćeliju i brže se razmnožava, a putem sekreta ulazi u sredinu i lakše se širi – navodi prof. Jovanović i dodaje:

– Još uvek nema takvih podataka koj bi govorili da daje težu kliničku sliku. Ali delta plus neće bitno da utiče na dalji tok pandemije. On nam samo pokazuje da virus i dalje mutira i da nećemo završiti s pandemijom dok se ne vakcinišemo i ne poštujemo mere.

Pročitajte još...  Omikron soj korona virusa stigao u Srbiju

Zamenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja i to u Čakovcu.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x