DR PEŠIĆ O PRVOM LEKU PROTIV KORONE “Molnupiravir” je prekretnica u lečenju kovida

Velika Britanija postala je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korone u obliku pilule “molnupiravir”. Farmakolog prof. dr Srđan Pešić ovog jutra na televiziji K1 kazao je da je ovo prvi lek koji je kreiran specijalno za lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2.

– Lek molnupiravir se teorijski ne razlikuje mnogo od drugih antivirusnih lekova, ali je prvi i jedini kreiran specijalno za lečenje kovida. On predstavlja novi put, početak nove terapije i verujem da će biti “game changer”, odnosno da će “promeniti igricu”, što bi rekli mladi.

To je veliki napredak u antivirusnoj terapiji lečenja kovida. Ovaj lek je prvi za 20 meseci ove pandemije koji je delotvoran terapijski agens ciljano protiv kovida – rekao je dr Pešić.

On je objasnio i da se lek daje na početku bolesti, odnosno u prvih pet dana bolesti.

– Početak bolesti, odnosno “nulti” dan, u medicinskom smislu je onaj kada su se pojavili prvi simptomi. Rezultati treće faze kliničke studije pokazali su da molnupiravir za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti. Cena leka je visoka i iznosi 700 dolara.

Pročitajte još...  DR BELOJEVIĆ O PORUKAMA KOJE PODSEĆAJU GRAĐANE NA VAKCINU “Dodatna antitela nikako ne mogu da štete”

Lek se daje pacijentima koji imaju blagu do umereno tešku kliničku sliku, osobama starijim od 65 godina, kao i gojaznima, osobama koje pate od dijabetesa, opstruktivne bolesti pluća, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti – objasnio je dr Pešić.

Kako je naglasio, čarobnog leka nema i za vakcinaciju ne postoji alternativa.

– Ovaj lek ne može se koristiti u prevenciji, jer se daje bolesnima. Lek je skupa igračka da bi se koristio u prevenciji, vakcina je jedina preventiva.

Farmakolog je rekao da veruje da će do kraja godine lek dobiti dozvolu od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) i Evropske medicinske agencije (EMA).

– Kompanija “Merk” obećala je da će do kraja 2022. godine proizvesti i distributirati 20 miliona kutija ovog leka. Do kraja godine Sjedinjene Američke Države očekuju 1.700.000 doza leka, a Velika Britanija 500.000. Da bi lek bio dostupan u Srbiji i bio uvršten u protokol lečenja potrebno je da ALIMS izda dozvolu i da RFZO uveze lek  – objasnio je dr Pešić.

Pročitajte još...  DOKTORI SA INSTITUTA ZA MAJKU I DETE: "Učinili smo sve, ali spasa nije bilo..."

Kada je reč o leku “remdesivir” koji je već u protokolu lečenja, prof. dr Pešić je rekao:

– Ovaj lek se koristi kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su na terapiji kiseonikom i na respiratoru. U protokolima lečenja je od juna prošle godine i nije se pokazao uspešnim u smanjivanju smrtnosti. On se daje isključivo u jedinicama intenzivne nege, intravenski, i veoma je skup.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x