Najnovije Vesti

TRAŽE OD VLADE UVOĐENJE STROGIH MERA Lekarske organizacije u Hrvatskoj za obavezne kovid potvrde

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sistem kao i pretećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za lečenje kovid, ali i ne-kovid bolesnika, pet lekarskih organizacija, Hrvatska lekarska komora, Hrvatsko lekarsko društvo, Lekarski sindikat, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) i Koordinacija hrvatske porodične medicine (KOHOM) od vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog štaba civilne zaštite zatražili su hitno donošenje šest mera.

Mere podrazumevaju uvođenje obaveznih kovid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obaveznih kovid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, bioskopi, pozorišta, restorani, kafići), ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obavezne kovid potvrde (privremeno, tokom sledeće dve nedelje), produženje onlajn nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tokom sledeće dve nedelje), nastavak održavanja razredne nastave po modelu A, postupno odlaganje elektivnih programa u bolnicama i organizovanje rada na punktovima za vakcinisanje u svim većim gradovima po modelu rada sedam dana/12 sati.

Pročitajte još...  NEOPISIVA TRAGEDIJA Preminula trudnica zaražena koronavirusom

Ciljevi koje pet lekarskih organizacija smatra da je moguće postići ovim merama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sistema i sprečavanje kolapsa.

U saopštenju oni poručuju da trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboleli od kovida, kao i drugi pacijenti, više neće moći da dobiju zdravstvenu pomoć na nivou dosadašnjeg kvaliteta i dostupnosti.

– Suočeni smo u Hrvatskoj s žestokim talasom epidemije. U poslednja 24 sata zabeleženo je 6.310 novih slučajeva zaraze novim korona virusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U poslednje dve nedelje broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima porastao je za čak 72 odsto. Ako se odmah ne preduzmu nužne mere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gde za sve obolele od kovida 19 neće biti dovoljno specijalizovanih lekara za lečenje najteže obolelih – navodi se u saopštenju hrvatskih lekarskih udruženja.

BONUS VIDEO

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x