Troje optuženo za trgovinu ljudima u Švajcarskoj posle trogodišnje istrage policijeHoror u Švajcarskoj! Dvojica Srba i jedna Švajcarkinja optuženi su da su oko 40 Srpkinja držali kao robinje i prisiljavali ih na poslove bez slobodnog dana za sitne pare. Na prevaru su ih dovodili iz Srbije, obećavajući im dobar posao i radne dozvole, a zatim se njihov život pretvarao u pakao na zemlji, saznaje Alo!.

Švajcarski mediji navode da je presečen jedan od lanaca trgovine ljudima, a da su tri osobe optužene da su masovno iskorišćavale i prisiljavale Srpkinje na rad bez dozvole u Sanenu i Gštadu. Uhapšena su dvojica Srba, stara 64 i 71 godinu i Švajcarkinja (43).

– Posle skoro tri godine policija Bernskog kantona završila je svoj rad u okviru krivičnog postupka trgovine ljudima. U januaru 2020. uhapšena su trojica osumnjičenih i pronađeno je najpre sedam žrtava eksploatacije. U daljim istraživanjima identifikovano je i locirano ukupno 40 žena srpskog porekla, dobi od 29 do 53  godine – navode švajcarski mediji i opisuju strašne uslove u kojima su radile.

Pročitajte još...  PREVRNUO SE KAMION KOD SOKOBANJE, KABINA VOZAČA SMRSKANA Stravični snimci sa lica mesta (FOTO)

Sedam godina zlostavljali žene

Istraga je pokazala da su optuženi vrbovali žene od 2013. do 2020. Srbin (64), jedan od glavnooptuženih, nalazi se u pritvoru od juna 2021, dok su drugi Srbin i Švajcarkinja pušteni iz istražnog pritvora ali će odgovarati na sudu.

– Bile su zaposlene bez radne dozvole na poslovima čišćenja ili čuvanja dece s platom ispod minimalnih plata uobičajenih za te poslove. Bile su zaposlene po 17 sati dnevno, ponekad i nedeljom, bez slobodnog dana. Bile su smeštene u jadnim stambenim objektima sa oronulim zajedničkim toaletom, boravile su u skučenim prostorijama. Spavale su na dušecima razbacanim po podu, na sofama na razvlačenje i ležaljkama za sunčanje. Neki od optuženih su priznali da je većina žena radila na crno – navodi portal 20min.ch.

Pročitajte još...  Novi detalji u slučaju danke ilić

Nesrećnim ženama su obećavali lak i dobar poslao sa izgledima za radnu dozvolu u toj državi. Neki od optuženih su priznali da je ženama uglavnom bila ograničena sloboda kretanja.

– Prema izjavama žrtava, one su redovno bile izlagane izgladnjivanju, zlostavljanju, ponižavanju, pretnjama i velikim pritiscima. Pored toga, morale su stalno da budu na raspolaganju između svojih radnih zadataka.

Optuženi su uhapšeni, a uskoro će odgovarati za krivična dela koja su počinili.

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare