Da li će Ajfon 13 podržavati satelitsku komunikaciju?



Prema analitičaru Kuo Ming Čiu, koji pravi predviđanja o nadolazećim Epl uređajima, Ajfon 13 će podržavati satelitski sistem koji će omogućiti korisnicima da pozivaju i šalju poruke bez pokrića 4G i 5G.

Čim je ta vest dospela u javnost, izazvala je burne rasprave. Zapravo, ta vest je rekordnom brzinom podigla Epl-ove akcije. To nije čudno, jer je satelitska komunikacija velika prednost. Ukoliko je pokrivenost 4G/5G signalom loša, korisnici i dalje mogu slati poruke i upućivati pozive.

Kuo Ming Či tvrdi da će Ajfon 13 koristiti „prilagođeni“ čip Qualcomm X60 koji podržava frekvencijski opseg n53 koji koristi kompanija za satelitsku komunikaciju Globalstar.

Međutim, neki mobilni analitičari i komunikacijski stručnjaci doveli su u pitanje takvo predviđanje. Navode da „Apple iPhone 13“ neće podržavati satelitsku komunikaciju, jer tvrde da će ti prilagođeni čipovi „samo“ poboljšanje postojeće 5G veze.

Problem je u tome što satelitske komunikacije uopšte ne koriste neke frekvencijske opsege. Najverovatnije, Epl će samo koristiti jedan od uobičajenih starih zemaljskih frekvencijskih opsega Globalstara za proširenje LTE veza. Prema Blumbergu, satelitska funkcija koju Epl razvija omogućava korisnicima samo slanje tekstualnih poruka u hitnim situacijama.

Ova funkcija takođe omogućava korisnicima Ajfona da prijavljuju hitne slučajeve u područjima bez pokrivenosti mobilnom mrežom. Međutim, malo je verovatno da će kompanija pokrenuti ovu funkciju 2021. Epl će tu funkciju verovatno predstaviti kao posebnu uslugu i neće zameniti trenutnu komunikaciju za SMS i pozive.

Uz to, Blumberg takođe tvrdi da Epl neće pokrenuti tu uslugu u svim regionima. Njegova dostupnost zavisiće od lokalnih propisa i lokacija satelita. Ugrađena funkcija će zahtevati od korisnika da izađe napolje i hoda u određenom smeru kako bi pomogao Ajfonu da se poveže sa satelitom. Veza takođe možda neće biti trenutna i može proći i do minut da Ajfon uspešno komunicira sa satelitom.

Za povezivanje sa satelitom biće potreban poseban modemski čip, a Apple će nastaviti da koristi Qualcomm tehnologiju u narednih nekoliko godina. Nije jasno da li će Epl sarađivati sa Globalstarom, kako je pomenuo Ming Či Kuo.

Pročitajte još...  Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat sa popustom

U najboljem slučaju, n53 je samo „Wi-Fi kanal koji niko ne koristi“ sa istom frekvencijom. Sa ove tačke gledišta, najmanje jednu ili dve godine nećemo imati prilike da koristimo Eplov „satelitski Ajfon“.

.
.
.
Saznajte pre svih NAJNOVIJE vesti‼ Postani deo Lajk Viber zajednice klikom na link ➡ https://bit.ly/3n1Pieo ✅

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare